Percheziții la hotar cu România, într-un dosar de contrabandă cu țigări, destinate exportului spre Uniunea Europeană

Anticoruptie.md
21/07/2020
Poliția de Frontieră

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Serviciul de Informații și Securitate au comunicat marți că au efectuat  percheziții, în cadrul unui dosar penal de contrabandă cu țigări, destinate exportului către Uniunea Europeană. Acțiunile au avut loc într-un depozit, amplasat într-o localitate din imediata apropiere a frontierei de stat cu România.

În depozit au fost depistate 570 cutii, care conțineau 285 mii pachete de țigări, iar alte 585 cutii cu 292 mii 500 pachete de țigări au fost depistate în trei microbuze, cu numere de înmatriculare românești, care se aflau în același depozit. Prin urmare, în total au fost depistate 1155 cutii, în care se aflau 577.500 pachete cu țigări de marca „Ashima” fără timbru de acciz, prețul cărora ar valora pe piața neagră circa 500 mii EUR.

Partida depistată în microbuzele adaptate ascunderii mărfurilor, dar și probatoriul acumulat pe dosar indică la pregătirea infracțiunii de contrabandă cu țigarete fără timbru de acciz, spre statele Uniunii Europene. Toată marfa de tutungerie, mijloacele de transport și cele financiare au fost ridicate și se află în custodia organelor de drept. Aceasta urmează a fi supusă procedurilor legale de stabilire a provenienței, corespunderii calității și evaluării exacte.

Dat fiind faptul că în depozit au fost depistați patru cetățeni ai Republicii Moldova, aceștia au fost supuși percheziționării, iar ca rezultat au fost ridicate inclusiv mijloace bănești în sumă totală de aproximativ 11 mii EUR.

În aceeași zi, persoanele în cauză au fost reținute pentru 72 de ore. Urmărirea penală este în plină desfășurare, iar procurorii intenționează să solicite în instanța de judecată aplicarea măsurii preventive - arestul în privința celor patru persoane.

Potrivit legii penale, infracțiunea de contrabandă în proporții deosebit de mari se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300.000 la 550.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Anticoruptie.md
21/07/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii