Percheziții la Poșta Moldovei // Un director adjunct a fost arestat pentru corupție. Cine este acesta

Crina Dumitriu
17/11/2021
Foto: CIJM

Directorul adjunct al Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei, Vasile Șoldan, a fost reținut miercuri, de ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar în care este bănuit de abuz de serviciu. Funcționarul a fost escortat pentru audieri și va rămâne în custodia CNA pentru următoarele 72 de ore. El este cercetat într-un dosar legat de ahchizițiile publice la întreprindere. Echipa CIJM a realizat anterior anchete în care a scos la iveală scheme dubioase legate de licitații, dar instituția a refuzat să ofere răspunsuri la solicitările care vizau achizțiile publice, menționând că acestea țin de secretul comercial.   

Datele preliminare ale anchetei arată că în perioada mai-iunie 2021 factori de decizie de la Poșta Moldovei, având o înțelegere prealabilă cu două companii, ar fi încheiat mai multe contracte fictive de prestare a serviciilor în domeniul IT, chiar dacă întreprinderea beneficia de aceleași servicii, conform unui contract încheiat cu o altă companie în domeniu. Pentru a evita licitația publică, aceștia ar fi perfectat contractele ca achiziții de valoare mică, suma totală a acestora fiind de 229 000 de lei. Astfel, funcționarii ar fi gestionat resursele materiale și financiare publice contrar destinației lor, prejudiciind bugetul de stat în proporții mari.

În vederea acumulării materialului probator, au fost efectuate mai multe percheziții la biroul de serviciu și domiciliul actualului vicedirector și la domiciliul fostului director de la Poșta Moldovei. Percheziționate au fost și oficiile celor doi agenți economici contractați fictiv.  În urma acţiunilor de urmărire penală, au fost ridicate mai multe probe care urmează a fi anexate la dosar.

Pentru abuz de putere sau de serviciu, legislația națională prevede o pedeapsă de până la 7 ani de detenție sau amendă de până la 117 500 de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. 

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la o decizie definitivă și irevocabilă de judecată. Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat mai multe anchete în care a scos la iveală probleme legate de achizițiile publice desfășurate la Poșta Moldovei. Instituția a refuzat de fiecare dată să răspundă la solicitările de informație, în care am cerut informații despre achizițiile publice pe care le organizează Poșta Moldovei. Instituția se ascundea sub paravanul secretului de stat și celui comercial atunci când refuză să ofere informații de interes public, chiar dacă, între timp, a pierdut un proces în fața jurnaliștilor. Deși pe pagina oficială a întreprinderii, la rubrica „Licitații”, sunt mai multe anunţuri privind concursul de licitaţii, atunci când soliciţi informația despre vreo achiziție în parte, conducerea Poştei Moldovei se face că plouă. 

Crina Dumitriu
17/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii