Percheziţii matinale la poliţiştii de frontieră din nordul ţării. Ar fi organizat migraţia ilegală a ucrainenilor în ţările UE

Anticoruptie.md
07/03/2023
Foto simbol CIJM

Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI, în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au descins marţi dimineaţă cu percheziţii la poliţiştii de frontieră din nordul ţării, precum şi la presupuşii lor complici civili, bănuiţi de organizarea migraţiei ilegale a ucrainenilor în Uniunea Europeană.

Percheziţiile sunt efectuate în birourile, automobilele şi la domiciliile a 12 poliţişti, pprecum şi la domiciliile mai multor civili din raioanele Briceni, Edineț, Soroca și în punctul de trecere a frontierei Grimăncăuți – Vașcovțî.

Poliţiştii sunt bănuiţi că au organizat împreună cu complicii lor civili un grup criminal organizat chiar la începutul războiului din Ucraina, care a ajutat mai mulţi bărbaţi din Ucraina să treacă ilegal frontiera prin zona verde. Pentru aceste servicii grupul încasa sume cuprinse între 3000 şi 5000 de euro de la fiecare persoană.

În acelaşi timp, poliţiştii de frontieră întroduceau în Sistemul informațional privind eliberarea informației cu privire la traversarea frontierei de stat de către persoana fizică sau unitatea de transport, actele de identitate a cetățenilor ucraineni, aplicându-le în pașapoarte ștampila de intrare în țară, asigurându-le fugarilor Tranzitarea legală a teritoriului Republicii Moldova spre Uniunea Europeană.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în luna martie a anului trecut o anchetă despre cum bărbații ucraineni care vor să scape de mobilizare, după ce președintele Vlodimir Zelenski a instituit legea marțială reușesc să fugă din Ucraina trecând ilegal hotarul Republicii Moldova. De la începutul agresiunii rusești în Ucraina, atât grănicerii din Ucraina, cât și cei din Republica Moldova au reținut persoane care facilitau trecerile ilegale. Taxele pentru astfel de „servicii” sunt de la 1000 la 5000 de dolari. 

Serviciul de Stat de Grăniceri al Ucrainei a comunicat pentru Anticorupţie.md că autorităţile de la Kiev cunosc această situaţie, când bărbaţii apţi de luptă încalcă decretul prezidenţial pentru a nu fi înrolaţi în armată. Pe de altă parte, funcţionarii de la Kiev susţin că nu se poate de vorbit despre un fenomen al corupţiei printre grănicerii ucraineni, deşi nu exclude că ar putea fi unele cazuri.


 

Anticoruptie.md
07/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii