Percheziţii matinale la un ex-director al Agenţiei Servicii Publice. Ce i se incriminează fostului funcţionar

Julieta Saviţchi
17/11/2021
Serghei Răilean

Procurorii din Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate (PCCOCS) şi mascaţii de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) au descins, miercuri dimineaţă, cu percheziţii la domiciliul fostului director al Agenţiei Servicii Publice (ASP) în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc, Serghei Răilean.

Fostul funcţionar este bănuit de comiterea mai multor cazuri de abuz și depășire a atribuțiilor de serviciu, admise in perioada când se afla la conducerea ASP.

Serghei Răilean a ajuns la conducerea ASP în 2017, după ce a câştigat un concurs organizat de Guvern. Până atunci, începând cu anul 2011, Răilean a deţinut funcţia de director general al Centrului Resurselor Informaţionale de Stat Registru.

Acesta s-a aflat la conducerea ASP până la 25 iulie 2019, fiind demis de Guvernul condus de Maia Sandu. „Este o instituție importantă pentru stat unde trebuie să ajungă în management oameni corecți, responsabili, buni profesioniști și care să asigure calitatea serviciilor publice, să asigure corectitudinea cheltuirii banilor publici și să nu admită abuzuri de tipul celor care s-au întâmplat în ultimii ani”, a comentat atunci Maia Sandu.

Serghei Răilean este unul din participanţii la vânătoarea ilegală din Pădurea Domnească, din 2012, la care a fost rănit mortal Sorin Paciu. La acea vânătoare au participat mai mulţi funcţionari de rang înalt, printre care şi procurorul general de atunci, Valeriu Zubco.

 

Julieta Saviţchi
17/11/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii