PG a reluat urmărirea penală în cazul schemei frauduloase de cumpărare a energiei electrice

Anticoruptie.md
04/09/2019
Foto: Anticoruptie.md

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus reluarea urmăririi penale într-o cauză privind schemele care ar fi determinat creșterea artificială a tarifului la energie electrică și prejudicii în proporții deosebit de mari. Dosarul penal a fost pornit, în octombrie 2015, dar a fost clasat, la 26 august 2016, potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a pornit alte două cauze penale, în baza art. 243 alin. (3) lit. b), spălare de bani, și art. 327 alin.(2) lit.b1), c) din Codul penal, “fiind constatată funcționarea schemei menționate pe parcursul perioadei 2014–2019, cu implicarea unor persoane publice și cu funcții de demnitate publică”.

Solicitată de Centrul de Investigații Jurnalistice, Cătălina  Bogonos, responsabilă de relații cu publicul la Procuratura Anticorupție, a refuzat să ne ofere detalii pe marginea acestui subiect. 

„La această etapă, Procuratura Anticorupție nu poate oferi detalii cu referire la desfășurarea urmării penale. Procuratura Anticorupție va informa opinia publică despre rezultatele urmării penale, în măsura în care acest fapt nu va prejudicia  investigația”, se menționează într-un comunicat, publicat după solicitarea noastră.

De fapt, Centrul de Investigații Jurnalistice a încercat să afle dacă această urmărire penală vizează prejudiciul de circa 258,4 milioane de dolari, provocat de schema de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, prin intermediarul transnistrean Energokapital (2014–2016). Calculele au fost făcute de experții în energetică Sergiu Tofilat și Victor Parlicov.

Energokapital vindea Republicii Moldova energie electrică, produsă de Centrala Electrică de la Cuciurgan, pe gazul furnizat de Moldovagaz. Zeci de milioane de dolari, obținuți prin această schemă, erau transferați de Victoriabank, sub formă de dividende, companiei Ornament ART Limited, un off-shore din Hong Kong.

Anticoruptie.md
04/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii