Plahotniuc luptă să rămână în SUA. Avocații solicită revocarea deciziei Departamentului de Stat prin care fostul lider democrat a fost declarat indezirabil

Anticoruptie.md
11/06/2020

Justiția americană urmează să se expună asupra legalității decretului secretarului de stat american Mike Pompeo, din ianuarie 2020, prin care ex-președintele PDM, Vladimir Plahotniuc, și membrii familiei sale au fost declarați persoane indezirabile pe teritoriul SUA. Procesul de judecată va începe la data de 12 iunie, la Judecătoria Brooklyn din New York.

Contestația a fost depusă la data de 27 februarie de către avocata Irina Shpigel din New York, care a invocat că Plahotniuc ar fi persecutat în țara sa pe criterii politice pentru viziunile sale pro-occidentale și tentativele de a implementa mai multe reforme în diferite domenii, în timp ce partidul pe care îl conducea se afla la guvernare.

Apărătoarea fostului lider PDM de la Chișinău susține că declararea clientului său drept persoană non-grata pe teritoriul SUA contravine cu statutul de solicitant de azil al acestuia. Totodată, lui Plahotniuc i s-ar fi încălcat și dreptul la un proces echitabil, deoarece nu a fost audiat de o instanță independentă înainte ca șeful diplomației americane să-l declare indezirabil.

Avocata l-a mai prezentat pe Plahotniuc și drept victimă a serviciilor secrete ruse care ar fi organizat o adevărată vânătoare împotriva clientului său și ar fi urmărit chiar lichidarea sa fizică.

La începutul anului curent Departamentul de Stat al SUA l-a declarat indezirabil pe fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pentru implicare în „semnificative acte de corupție” în Republica Moldova și a declarat întreaga sa familie drept neeligibilă pentru a primi vize pe teritoriul SUA. „În calitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Moldova”, preciza atunci Departamentul de Stat al SUA.

În martie 2020,  Ambasada SUA la Chișinău a comunicat oficial că autoritățile americane au inițiat procedura de deportare a lui Plahotniuc. Ulterior, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că Plahotniuc nu poate fi extrădat pe motiv că nu există un acord de asistență juridică între Republica Moldova și SUA.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a declarat luna trecută în cadrul unui briefing că Vladimir Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți în urma furtului miliardului, și că în privința sa au fost înaintate încă trei capete de acuzare. La 22 mai, Judecătoria Chișinău a emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Vladimir Plahotniuc, în lipsa acestuia, la solicitarea procurorului din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Fostului lider democrat i se incriminează organizarea și conducerea unui grup criminal, escrocherie, dar și spălare de bani.

Toamna trecută, Judecătoria Chișinău a mai emis un mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc, la solicitarea procurorilor anticorupție. Atunci, pe numele lui Plahotniuc a fost intentat primul dosar, pe două capete de acuzare.

În primul caz, acesta este învinuit pentru faptul că, în perioada 2013-2015, a organizat o schemă de spălare a banilor prin intermediul unor firme pe care le controla. Prin această schemă, au fost spălați, prin firme off-shore,18 milioane de dolari și trei milioane jumătate de euro, proveniți din cele trei bănci devalizate, Banca Socială, Banca de Economii și Unibank.

Cel de al doilea capăt de acuzare se referă la faptul că, în perioada anilor 2013 -2014, de la Tukumaan Limited au fost efectuate plăți: cu destinaţia „acordare împrumut” către Finpar Invest în valoare totală de 7 204 439 dolari, cu destinația „air transport services for passengers” către Nobil Air în valoare de 381 344 euro, către Abd Asiana Development Limited care a efectuat transferuri băneşti către soţia lui Plahotniuc pe contul deschis la Ablv Bank, valoarea cărora constituie 1 550 000 euro şi 1 140 000 dolari.

 

Susține proiectul anticoruptie.md, fii Patron!

Anticoruptie.md
11/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii