Plahotniuc, Platon, Andronachi și Ilan Șor. Ierarhia grupărilor criminale implicate în furtul miliardului

Ilie Gulca
04/07/2022
Vladimir Plahotniuc (centru), Veaceslav Platon, Vladimir Andronachi și Ilan Șor (sus, de la stânga la dreapta)

Procuratura Anticorupție precizează că furtul miliardului a fost comis de o organizație criminală în frunte cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, asistat la rândul său de mai multe grupuri criminale conduse de Veaceslav Platon, Vladimir Andronachi și Ilan Șor.

„În perioada anului 2014, fostul guvernator al BNM [Dorin Drăguțanu], precum și alţi doi vice-guvernatori [Ion Sturzu și Emma Tăbîrță], acționând în interesele organizației criminale conduse de către Vladimir Plahotniuc, au elaborat și implementat un plan bine determinat de sustragere în proporții deosebit de mari a mijloacelor financiare din sistemul bancar național”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție de luni care anunță trimiterea în instanță a dosarelor lui Drăguțanu și Sturzu.

În același timp, procurorii au constatat că organizația criminală condusă de către Vladimir Plahotniuc era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, din care făceau parte grupul criminal organizat condus Veaceslav Platon, grupul criminal condus de către Vladimir Andronachi și grupul criminal organizat condus de către Ilan Șor.

Ultimul controla de facto, prin intermediul unor persoane interpuse băncile Unibank, Banca Socială SA, Banca de Economii.

Faptele fostei conduceri a Băncii Naționale au permis membrilor organizației criminale condusă de Vladimir Plahotniuc să sustragă bani în valoare echivalentă de 2,5 miliarde de lei și să punsă banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și a altor state.

Ilie Gulca
04/07/2022Follow us on Telegram

Comentarii