Plângerea lui Veaceslav Platon împotriva procurorului, respinsă. „Judecătorii fac circ”

Anticoruptie.md
13/09/2016
captura privesc.eu

Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei a respins marți, 13 septembrie, plângerea omului de afaceri Veaceslav Platon împotriva acțiunilor procurorului Andrei Băeșu. Businessmanul a acuzat judecătorii că fac circ și că se tem de democratul Vlad Plahotniuc. 

„Lor li se dictează ce decizii să ia”, a reușit să spună Veaceslav Platon după pronunțarea deciziei. 

„Am solicitat documente, ordonanța de începere a procesului penal, ordonanța de formare a grupului. Nu cunoaștem în prezent dacă a fost pornită urmărirea penală. Procurorul pune impedimente la fiecare pas. Inclusiv la accesul în penitenciar, de a ne întâlni și de a lucra cu învinuitul. Noi am contestat aceste acțiuni, iar judecătorul de instrucție (Ghenadie Pavliuc - n.r.) a constatat totuși că nu i se încalcă drepturile”, a precizat avocatul Ion Vîzdoagă. 

Procurorul Andrei Băeșu respinge însă acuzațiile. „Este o informație falsă. Au fost prezentate materiale și anume o recipisă care confirmă faptul că unii avocații au avut acces și au făcut inclusiv și copii la documente”, a spus omul legii.

Luni, 12 septembrie, avocații controversatului om de afaceri au depus patru cereri de recuzare a judecătorului Ghenadie Pavliuc. Platon a cerut schimbarea judecătorului inclusiv după ce magistratul ar fi admis un demers al procurorului de punere sub sechestru a bunurilor care aparțin tatălui și mamei sale.

La 15 septembrie, Judecătoria Buiucani urmează să examineze cererea de revocare a măsurii preventive aplicată în privința lui Platon. Acesta este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800.000.000 de lei. Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală. Ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite în băncile din Republica Moldova.

Pe 25 iulie, procurorii au anunțat că dispun de mandat de arest pe numele businessmanului și tot în aceeași zi l-au anunțat în căutare internațională. În seara zilei de 25 iulie, Platon a fost reținut la Kiev, de oamenii legii ucraineni.

Înainte de a fi arestat, Platon a reușit să acorde un interviu portalului Anticoruptie.md, în cadrul căruia a dezvăluit că deține mai multe documente și probe care demonstrează implicarea lui Vlad Plahtoniuc în furtul din sistemul bancar moldovenesc. Platon a mai declarat că intenționează să depună mărturii pe acest caz în fața oamenilor legii din SUA care investighează jaful bancar din Republica Moldova.

Afirmațiile omului de afaceri au fost confirmate și de o scrisoare adresată de compania americană Frontier Solutions procurorului general al Ucrainei. Instituția solicita ca extrădarea lui Veaceslav Platon autorităților de la Chişinău să fie amânată până când businessmanul va depune mărturii în cadrul anchetei pornite în SUA în legătură cu furtul de un miliard de dolari din băncile moldovenești.

Anticoruptie.md
13/09/2016Become a Patron!

Comentarii