Platforma DA va depune un denunț penal împotriva CMC pentru că ar favoriza o companie din România la elaborarea planului urbanistic al Capitalei

Crina Dumitriu
29/07/2020
Captura

Fracțiunea Platformei DA din Consiliul Municipal Chișinău a anunțat că va depune un denunț penal la Procuratura Generală și va iniția o acțiune în instanță, pe margiea deciziei de marți a Consiliului Municipal în care s-au aprobat planurile urbanistic și de acțiuni pentru elaborarea planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău. Consilierii DA, dar și experți, afirmă că primarul Ion Ceban ar favoriza o companie din România la elaborarea documentelor urbanistice.

„Se încearcă niște târguri pe ascuns, se tranzacționează posturi. Constat o majoritate mafiotica imobiliară în CMC, care va încerca scoaterea a zeci de milioane de lei prin scheme mafiote. Este o tranzacție obscură, gândită între primarul general și partidul Șor”, a declarat Andrei Năstase, liderul platformei DA. 

Planul urbanistic general (PUG) și Planul de amenajare a teritoriului stabilesc regulile de construcție pe teritoriul municipiului  Chișinău, inclusiv regimul de înălțime a clădirilor și zonele în care se va construi.

Consiliera Platformei DA, Aliona Mandatii, a menționat, în cadrul ședinței CMC, că proiectul aprobat este afectat de corupție și încalcă Legea privind achizțiile publice. „Legislația prevede organizarea concursului/licitației pentru elaborarea documentației de urbanism,  însă primarul general a mers pe calea acceptării unei pretinse donații de la o companie dubioasă din România, care se ocupă și de proiecte imobiliare”, spune Aliona Mandatii.

Primarul general al Chișinăului Ion Ceban a argumentat decizia prin faptul că municipalitatea nu are suficiente resurse pentru a elabora PUG-ul, pentru aceasta fiind necesară suma de circa un milion de euro.  

Și expertul Sergiu Tofilat spune că este vorba de un conflict de interese și abuzuri grave: ”acum riscăm ca această companie și structurile afiliate să elaboreze PUG pentru Chișinău. Pentru asta au votat ieri consilierii din PSRM + ȘOR + PD. Argumentul principal al primarului este că nu avem bani. Este vorba de aproximativ  1 mln EUR, sau 0,5% din bugetul municipiului. Într-adevăr bani în buget nu ajung, dar plata de obicei se face după ce lucrul e terminat, iar elaborarea PUG-ului va dura mai mult de un an. Este cel mai important document pentru soarta orașului ca să economisim pe el.
Prin această pretinsă donație primăria încearcă să ocolească legea, fără a organiza licitație. Avem de a face cu o practică anticoncurențială, când este favorizată o anumită companie, cu intenții nu cele mai bune”.

„Nu putem admite ca locuitorii din Chișinău să se confrunte cu aceleași probleme pe care le au acum cei din București, lăsați să lupte de unii singuri cu dezvoltatorii imobiliari. De aceea vom contesta decizia votată ieri în CMC privind acceptarea pretinsei donații. Există procedura legală, trebuie să organizăm licitație. Nu poți face lucruri bune încălcând legea. Regret ca va trebui să pierdem timp prin instanțele de judecată, în loc să lucrăm constructiv pentru dezvoltarea orașului”, a menționat expertul Sergiu Tofilat pe pagina sa de Facebook:

 

Crina Dumitriu
29/07/2020

Comentarii