Veaceslav Platon va sta în arest alte 30 de zile

Anticoruptie.md
24/09/2016
Veaceslav Platon, escortat la Judecătoria Buiucani Captură: privesc.eu

Magistratul Mihail Diaconu de la Judecătoria sectorului Buiucani a decis prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului de arestare emis pe numele lui Veaceslav Platon. Totodată, instanța a respins ca nefondată cererea prin care apărătorii omului de afaceri au solicitat schimbarea măsurii preventive de arest. 

“Din păcate, în cazul lui Platon, justiția va acționa exact așa cum o să vrea Vlad Plahotniuc. Am constatat că suntem cu un pas mai aproape de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Urmează atacul la Curtea de Apel, cu recursul corespunzător, dar nici acolo nu ne punem mari speranțe”, a comentat avocata Ana Ursachi după emiterea încheierii de către instanța de judecată. Potrivit procurorului Andrei Baeșu, la baza cererii de prelungire a măsurii de arest a stat existența “anumitor riscuri”: “Este vorba de riscul de împedicare a efectuării justiției, precum și comiterea unei infracțiuni”.    

Ședința de sâmbătă, 24 septembrie, a continuat după ce cea de vineri a fost amânată din cauză că procurorul nu și-a tradus demersul în limba rusă. Potrivit avocaților, el era obligat să o facă deoarece Platon este vorbitor de limbă rusă. 

Anterior, în cadrul aceleași ședințe, magistrata Oxana Parfeni a respins cererea de recuzare a judecătorului Mihail Diaconu. "O decizie previzibilă, care nu miră pe nimeni", a comentat Platon pentru jurnaliști. 

Vineri, 23 septembrie, Platon a promis să dezvăluie în timpul apropiat mai multe documente care demonstrează implicarea lui Vlad Plahotniuc în furtul miliardului din sistemul bancar. Între timp, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o recomandare către toate instanțele de judecată din republică cu privire la modul de examinare a cererilor de recurs repetat. În recomandarea sa, CSJ afirmă că în cazul înaintării unor recuzări repetate, pe numele aceluiași judecător și în baza acelorași argumente, în cazul în care acest lucru se face cu rea-voință, solicitantul de recuzare ar urma să fie amendat. 

Anticoruptie.md
24/09/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii