Povestea mitei de 50.000 de euro imputate Adrianei Bețișor: Condamnatul, procurorii implicați și denunțul ministrului Andrei Năstase

Ilie Gulca
22/04/2021
Adriana Bețișor și Ruslan Doboș

Adriana Bețișor a fost acuzată, pentru prima dată, de faptul că a primit mită de la condamnatul Ruslan Doboș la 1 iulie 2019. Fostul ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a acuzat-o pe fosta șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție de faptul că l-a scăpat de închisoare pe condamnatul Ruslan Doboș contra 50.000 de euro după ce i-a fost recalificată acestuia infracțiunea. Despre aceste învinuiri la adresa Adrianei Bețișor a anunțat oficial, joi, Procuratura Generală într-un comunicat.

Fostul ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a făcut pe 1 iulie 2019 un denunț către Procuratura Generală pe numele fostei șefe adjuncte a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor.

Oficialul o acuza pe procuroră că aceasta ar fi acționat în vederea obținerii unei decizii favorabile inculpatului Doboș Ruslan Vladimir, condamnat prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 13.02.2017, în baza art. 42, alin. (2), (3), 27, 191 alin. (5) din Codul Penal, la nouă ani închisoare, și art. 42 alin.(2), (3), art.243 alin.(3) lit.b) Codul Penal la cinci ani închisoare. Conform art. 84 din Codul Penal, inculpatului Doboș Ruslan Vladimir trebuia să execute 12 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis.

Potrivit denunțului fostul ministru, șefa adjunctă a Procuraturii Anticorupție l-ar fi determinat pe adjunctul procurorului general, Roșioru Mircea, să emisă dispoziția din 28.05.2018, prin care s-a dispus participarea în ședința de judecată a Curții de Apel Chișinău.

Învinuirea în numele statului în cauza penală în privința lui Doboș Ruslan trebuia efectuată de către un grup de procurori alcătuit din Adriana Bețișor, adjuncta procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, și procurorul în procuratura Chișinău, Vitalie Călugăreanu.

Temei al acestor acțiuni, sublinia Andrei Năstase, a servit faptul că procurorul de caz, Cătălin Scutelnic, susținuse în ședințele instanței de apel că Doboș R. fusese condamnat corect.

„Acționând în vederea realizării scopului avut, procurorii A. Bețișor și V. Călugăreanu au semnat și prezentat instanței de apel susținerile verbale în cadrul cauzei penale în privința lui Doboș Ruslan, prin care a solicitat casarea sentinței primei instanțe cu achitarea lui Doboș V. pe art. art.42 alin.(2), (3), art.243 alin.(3) lit.b) CP și recalificarea acțiunilor acestuia de pe art.42 alin.(2), (3), 27, 191 alin.(5) CP în baza art.196 alin.(4) CP – cauzarea de daune materiale prin înșelăciune și abuz de încredere, cu numirea unei pedepse de 1 an și 11 luni, cu eliberarea acestuia din arest imediat.”

„Prin decizia Curții de Apel Chișinău din 4 iunie 2018, dosarul nr.1a- 464/17 Doboș Ruslan a fost achitat pe art. art.42 alin.(2), (3), art.243 alin.(3) lit.b) CP și s-au recalificat acțiunile acestuia de pe art. 42 alin.(2), (3), 27, 191 alin.(5) CP în baza art.196 alin.(4) CP – cauzarea de daune materiale prin înșelăciune și abuz de încredere, cu numirea unei pedepse de 1 an și 11 luni, cu eliberarea acestuia din arest imediat.”

Invocând informații operative, ministrul Năstase o acuza pe Bețișor de faptul că ar fi primit de la Doboș R. de 50.000 euro.

De cealaltă parte, fosta șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, a respins, joi, învinuirile. Ea susține că „nu a pretins și nu a primit mita despre care se vorbește sau alt gen de bunuri sau favoruri”.

„Ceea ce mi se întâmplă acum, după  trei ani de când ar fi avut loc aceste «presupuse fapte de corupție» invocate de o persoană care a făcut anterior declarații împotriva lui Veaceslav Platon, pe un dosar legat de compania de asigurări ASITO, mă face să cred că persoane rău-intenționate sau aflate sub o oarecare presiune recurg la această calomnie și acuzație gravă împotriva mea”, a adăugat ea.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticoruție, fosta procuroră este învinuită că ar fi pretins 50.000 de euro de la un condamnat.

Ilie Gulca
22/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii