Preşedinta CSP, Angela Motuzoc, ar putea scăpa de o sancţiune contravenţională, chiar dacă va fi găsită vinovată

Julieta Saviţchi
02/11/2022
Captură

Preşedinta Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Angela Motuzoc, ar putea scăpa de pedeapsa contravenţională chiar dacă va fi găsită vinovată de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Dosarul a fosst pornit în baza plângerilor ex-deputatei Inga Grigoriu, procurorilor anticorupţie, Mihail Ivanov şi Dorin Compan, şi a foştilor procurori Viorel Morari şi Roman Statnîi.

Motivul este că a expirat termenul de prescrpţie de un an, prevăzut pentru aplicarea pedepselor în dosarele contravenţionale, iar examinarea dosarului în instanţă se află la etapa audierii martorilor.

CNA a trimis dosarul îm judecată la 31 decembrie 2021, iar prima şedinţă a avut loc la 11 februarie anul curent. De atunci au fost programate 12 şedinţe, dintre care mai multe au fost amânate.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md judecătorul pe caz, Dorin Munteanu, ne-a declarat că instanţa nu poartă nicio vină de tergiversarea examinării cauzei. „Chiar am dat prioritate acestui dosar şi am vrut să fie examinat mai operativ. Dar contravenienta a ridicat excepţia de neconstituţionalitate şi dosarul s-a aflat vre-o două luni în Curtea Constituţională. Apoi a cerut să fie audiaţi mai mulţi martori. La o şedinţa contravenienta nu a venit pentru că se afla în spital. Noi nu putem să-i încălcăm dreptul la apărare, astfel riscăm să mai avem un dosar pierdut la CEDO”, a declarat magistratul.

Aminrim că CNA a constatat, în urma investigaţiilor, elementele contravenţiei prevăzute de articolul 313 din Codul Contravenţional în faptele relatate în toate cele cinci plângeri depuse pe numele Angelei Motuzoc. Constatările au fost comasate într-un singur dosar care a fost expediat în instanţă pentru adoptarea deciziiei privind aplicarea sancţiunii.

Termenul de prescripţie în cazul plângerii Ingăi Grigoriu a expirat primăvara trecută. ,,În calitate de deputat, am solicitat CSP să investigheze informaţiile privind retragerea învinuirilor lui Veaceslav Platon şi trecerea activelor unor companii controlate de către afacerist pe numele soţiei lui Stoianoglo. Am primit un răspuns ambiguu din partea Angelei Motuzoc, pe când aceasta urma să pună în discuţie sesizarea la şedinţa CSP”, a precizat fosta deputată.

Şi în cazul procurorului Ivanov a expirat termenul de prescripţie. „Avocatul Poporului a solicitat să înceteze presiunile şi hărţuirea pornită la iniţiativa conducereii Procuraturii Generale împotriva mea, după ce am gestionat un dosar penal de corupţie în care au apărut bănuieli că era implicat şi adjunctul procurorului general, Ruslan Popov. Pe numele meu a fost intentat un dosar penal pentru că i-aş fi impus pe doi foşti subalterni de ai lui Popov, învinuiţi că au estorcat mită de 200 mii de euro, să-şi recunoască vina. Angela Motuzoc a decis să răspundă de una singură la avizul Avocatului Poporului, să-şi invoce propriile argumente, fără ca să fiu consultat”, a declarat Mihail Ivanov pentru portalul Anticorupţie.md.

În răspunsul oferit instituţiei de ombdusman, Angela Motuzoc a invocat că la Colegiul de Etică şi Disciplină a CSP se află pe rol mai multe proceduri disciplinare în privinţa procurorului Ivanov, care au fost conexate în una singură, iar procurorul vizat într-o procedură disciplinară este în drept să se adreseze în instanţa de judecată. „Consiliul Superior al Procurorilor are competenţa de a examina contestaţiile în privinţa deciziilor Colegiului de Disciplină şi Etică şi, pentru a nu crea riscul vicierii omparţialităţii unor asemenea verificări în cazul procurorului vizat, la această etapă nu pot fi făcute aprecieri de conţinut sau relevanţă”, a scris Angela Motuzoc în răspunsul său către Avocatul Poporului.

Articolul 313 din Codul Contravenţional prevede o amendă de la 30 la 90 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a deţine o anumită funcţie sau de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an pentru  excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Julieta Saviţchi
02/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii