Președintele CNSM, Oleg Budza, vrea să plece, dar „sunt niște chestiuni care au coadă”

Ilie Gulca
10/11/2021
Oleg Budza, în centru

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Oleg Budza, a depus cererea de demisie, care va fi examinată miercuri în cadrul ședinței Comitetului Confederal. Biroul Executiv al Sindicatului Educației și Științei a solicitat sancționarea lui Oleg Budza pentru gestionarea frauduloasă a patrimoniului sindical.  

„Cererea dânsului trebuie să fie examinată la ședința Comitetului Confederal și la ședința Consiliului General al CNSM. Faptul că a scris cerere să se ducă nu înseamnă totul. La 11 noiembrie, vom stabili data când va avea loc ședința Consiliului General. El vrea să se ducă, dar mai sunt niște chestiuni care au coadă, cu patrimoniul sindical”, a declarat vicepreședintele CNSM, Petru Chiriac, pentru ipn.md, precizând că ar fi vorba și de afacerile cu Ilan Șor.

Petru Chiriac a mai menționat că există o plângere din partea Biroiului Executiv al Federației Sindicale a Educației și Științei privind „delapidări în afaceri ilegale legate de finanțe împrumutate”.

„Dânsul este învinuit de mai multe lucruri, neplăceri, pe care le-a făcut din punct de vedere financiar și trebuie să răspundă. La Comitetul Confederal a parvenit o solicitare de la Biroul Executiv al Sindicatului Educației și Științei, care cere ca Oleg Budza să fie pedepsit”, a mai subliniat vicepreședintele CNSM.

În iunie curent, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, fost membru al Comisiei de anchetă privind înstrăinarea patrimoniului sindicatelor, a declarat în cadrul unui briefing de presă că cel mai mare beneficiar al bunurilor imobile în străinătate care aparțineau CNSM a fost Ilan Șor, iar Vlad Plahotniuc apare în cadrul unui raport de 4.000 de pagini pe acest subiect.

Subiectul a fost acoperit intens de către Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), care a publicat încă de acum zece ani o serie de investigații, inclusiv video, despre averea sindicatelor ce începuse să fie delapidată de Ilan Șor și oameni din anturajul său.

„Comisia a constatat și care sunt grupurile afiliate în acest carusel de înstrăinare a bunurilor din contul sindicatelor. Grupul de companii afiliate lui Ilan Șor a devenit cel mai mare beneficiar al celor mai valoroase bunuri ale sindicatelor. Având în vedere că după obținerea de către Ilan Șor a bunurilor de la CNSM nu au fost investite surse pentru modernizare sau reparații capitale, scopul urmărit de acesta a fost să le utilizeze în calitate de gaj pentru obținerea frauduloasă a unor credite”, a notat Lilian Carp.

La rândul său, președintele CNSM, Oleg Budza, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea înstrăinării patrimoniului sindicatelor nu este decât „o tentativă din partea statului de a pune mâna pe patrimoniul sindicatelor” și că „sindicatele și-au vândut bunurile din proprietate firmelor care propuneau cel mai bun preț” și nu în mod special lui Șor.

Ilie Gulca
10/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii