Pretora sectorului Ciocana a fost reținută pentru 72 de ore. Este cercetată pentru fapte de corupţie

Anticoruptie.md
30/03/2021

Pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, și doi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Ciocana sunt cercetați penal pentru fapte de corupţie. Este vorba despre şeful-adjunct al IP Ciocana şi un ofiţer superior de investigaţii, ambii bănuiţi de fapte de corupţie, săvârşite în complicitate cu pretora.

Oamenii legii au constatat că, din aprilie 2020 până în prezent, pretora sectorului Ciocana, având o înțelegere prealabilă cu șeful-adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana, prin intermediul unui ofițer superior de investigații, ar fi pretins și primit sume ce variau între 5.000 şi 10.000 de lei de la agenții economici care își desfășurau activitatea prin organizarea teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al municipiului Chișinău și a comerțului ambulant stradal, se arată într-un comunicat al CNA.

Din informaţiile colectate de anchetatori şi ofiţerii de investigaţii ai CNA rezultă că banii ar fi fost percepuţi drept taxe de protecţie şi pentru a facilita avizarea și eliberarea actelor ce permit desfășurarea activității agenţilor economici.

Bănuiţii au fost documentaţi mai multe luni, timp în care procurorii şi ofiţerii CNA au obţinut înregistrări video şi audio care probează faptele pretins ilegale. Discuţiile dintre complici au avut loc chiar în incinta Preturii sectorului Ciocana, iar din înregistrări se înţelege clar că aceştia au organizat o schemă de estorcare de bani de la cei care desfăşoară activitate de antreprenoriat în raza lor de competenţă.

Pretora împreună cu şeful adjunct al IP Ciocana au fost aduşi marți la CNA pentru audieri, iar Sinilga Școlnic a fost plasată în izolator pentru 72 de ore şi riscă până la 15 ani de puşcărie, amendă şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pentru o anumită perioadă. Înainte de aceasta, domiciliile şi birourile pretorei şi a adjunctului IP Ciocana au fost supuse percheziţiilor.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că Sinilga Școlnic este acuzată de foști și actuali angajați ai instituției că i-ar fi terorizat, amenințat și le-ar fi dat indicații ilegale. În același timp, deși funcționara a activat toată viața într-o instituție de stat, iar soțul său declară venituri modeste în ultimii ani, familia sa locuiește într-un imobil cu două etaje și mansardă, amplasat într-o suburbie a Capitalei, dat recent în exploatare. 

Anticoruptie.md
30/03/2021

Comentarii