Previziuni optimiste ale șefei de la Anticorupție. Dragalin anunță „începutul sfârșitului” în dosarele finanțării ilegale a partidelor

Viorica Mija
09/02/2023
Colaj CIJM

Procurora-șefă Veronica Dragalin afirmă că acuzatorii dispun de probe imbatabile în dosarele inițiate pentru presupuse acțiuni de finanțare ilegală a Partidului Socialiștilor din Republice Moldova (PSRM) și Partidul Șor. De altă parte, cei bănuiți, fostul președinte al PSRM, Igor Dodon, dar și liderul partidului Șor, Ilan Șor, care este judecat în lipsă, declară că anume dovezile ar fi punctul slab al acuzării.

Veronica Dragalin și-a exprimat încrederea că în dosarul denumit generic „Kuliokul”, în care fostul președinte al Republicii Moldova este învinuit că ar fi acceptat și primit  bani de la Vlad Plahotniuc pentru a face alianță cu PDM, există probe care îi demonstrează cer vinovăția.

„Faptul că Procuratura Anticorupție a trimis cazul în judecată înseamnă că procurorii de caz au suficiente probe care să demonstreze vinovăția persoanei. Dar fiecare cetățean se bucură de prezumpția nevinovăției și în cele din urmă, judecătorii vor decide”, a declarat Dragalin pentru Vocea Basarabiei.

Procurorii au finalizat urmărirea penală pe cele două capete de acuzare - corupţie pasivă și finanțarea ilegală a PSRM, pe 10 octombrie 2022. Lui Igor Dodon i se incriminează faptul că, „urmărind promovarea intereselor lui Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, care ar fi creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari SUA”.

Suma ar fi fost pretinsă pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid

Dosarul a fost transmis conform competenței Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru examinare în fond, deoarece, conform prevederilor art.39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de Președintele Republicii Moldova. Fostul şef al statului este judecat de un complet format din trei judecători: Anatolie Ţurcanu, Vladimir Timofti şi Ghenadie Plămădeală.

Pe 16 ianuarie curent,  avocaţii fostului şef de stat au solicitat recuzarea întregului complet de judecată, iar Igor Dodon a declarat că „aceste mișcări dubioase nu au cum să-mi confere încredere în procesul de înfăptuire a justiției, mai ales atunci când observ că, același judecător Timofti curează toate completele ce examinează cauzele de interes/politice pentru actuala guvernare, adică inclusiv cazul meu și tot dumnealui se auto-desemnează în completele ce examinează legalitatea deciziilor Comisiei de Pre-Vetting”.

În ceea ce privește finanțarea ilegală a partidului Șor, Dragalin a menționat că un grup de procurori acumulează probe, iar dosarul va ajunge în termene proxime în instanță.

Viorica Mija
09/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii