Prima condamnare în dosarul Tomograf // Confiscare specială și sechestru pe bunuri de 7 milioane de lei

Anticoruptie.md
04/09/2019

Fostul şef al secției imagistică și tomografie computerizată de la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, Silviu Condrea, a fost condamnat definitiv, iar prin decizia finală instanţa a dispus confiscarea specială în mărime de 1 482 000 de lei. De asemenea, judecata i-a aplicat o amendă în mărime de 270 000 de lei, încasarea 1 080 000 de lei prejudiciu în folosul CRDM şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii manageriale pe un termen de 12 ani.

Pentru a asigura repararea prejudiciului, Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale a CNA (ARBI) a aplicat sechestre în valoare de 7 217 000 de lei care au inclus autoturisme, imobile, conturi bancare şi mijloace financiare în numerar. Acţiunile au avut loc în cadrul a două cauze penale, pornite de CNA şi procurorii anticorupţie, pe abuz de serviciu şi îmbogăţire ilicită.

Fostul şef al secției imagistică și tomografie computerizată din cadrul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală a fost reţinut la 30 iulie 2018, în dosarul „Tomograf 1”, în urma unor ample percheziţii. Potrivit materialelor cauzei, în perioada ianuarie 2017 – iulie 2018, fostul şef percepea sistematic de la pacienți, inclusiv de la cei asigurați medical, sume de bani care variau între 950 şi 5 400 de lei pentru investigații tomografice. Banii nu erau achitați la casieria spitalului, cu excepția unor încasări sporadice pentru investigații mai puțin costisitoare.

În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate de la domiciliul și casetele metalice, închiriate de către condamnat la băncile comerciale, mijloace bănești în lei, euro și dolari americani în sumă totală de 6 568 982 de lei, a anunțat, miercuri, Centrul Național Anticorupție.

Anticoruptie a scris anterior să cel puțin șapte persoane, printre care medici de la Centrul republican de diagnosticare medicală şi reprezentanţi ai unor clinici private, au fost  cercetați penal în cadrul dosarului „Tomograf” pentru desfășurarea unei scheme de corupție, prin care adunau bani de la pacienți pentru investigaţii imagistice şi de tomografie computerizată. Ofițerii și procurorii Anticorupție au ridicat de la cei vizați șapte milioane de lei.

Schema de corupție ar fi fost pusă la cale de șeful secţiei imagistică şi tomografie computerizată din cadrul Centrului republican de diagnosticare medicală împreună cu o reţea de medici din instituţiile medicale de stat şi din clinici private, prin intermediul cărora oferea servicii contra cost pacienţilor, banii pentru aceste servicii nefiind contabilizați în visteria instituției. În urma înţelegerii prealabile, medicii trimiteau pacienţii pentru investigaţii tomografice, ocolind programările corespunzătoare. Astfel, pacienţii ar fi achitat banii direct şefului Secţiei imagistică şi tomografie computerizată, fără ca sumele să fie reflectate în evidenţa spitalului, iar medicii care „furnizau pacienţi” ar fi fost remuneraţi pentru fiecare om cu o parte din banii primiţi.

În cadrul dosarului, au fost documentate în jur de 100 de episoade în care s-a stabilit complicitatea a cel puţin 13 medici şi alţi angajaţi medicali din cadrul Centrului republican de diagnosticare medicală, Institutului de ftiziopulmunologie, Dispensarului cardiologic şi unor clinici private.

Anticoruptie.md
04/09/2019

Comentarii