Primarul capitalei, Ion Ceban, ar putea rămâne și fără funcție, și fără avere

Tatiana Gherța
27/04/2023
colaj CIJM

Edilul capitalei, Ion Ceban, ar fi admis încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a identificat o diferență de peste 600 mii lei dintre venituri și cheltuieli. Principalele cheltuieli remarcate în raport se refereau la alimentări de conturi pe care le are în gesiune, achitări pentru servicii făcute în numerar, precum și donațiile făcute către un partid politic. Primarul general al municipiului Chișinău spune că a prezentat toate justificările. Cu acestea, se va adresa în instanța de judecată și va dovedi contrariul. 

Potrivit ANI, „controlul s-a efectuat și pe numele membrilor familiei acestuia. Verificarea averii a fost realizată pentru perioada exercitării funcțiilor de consilier în Consiliul municipal Chișinău și deputat în Parlamentul RM, 01.08.2016-25.10.2019”.

De altă parte, Ceban dă de înțeles că aceste acțiuni, inițiate de instituțiile de control, ar avea la bază discreditarea sa înaintea alegerilor locale. Totodată, acesta spune că „persecuția a început în momentul în care a cerut ANI-ului să se apuce de verificarea a 40 de deputați din majoritatea parlamentară”. Edilul a anunțat că va contesta actul de constatare al ANI în instanța de judecată.

„Noi am dat toate explicațiile, justificările, iar un inspector de integritate a declarat că justificările nu par a fi veritabile”, a reacționat Ceban.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, Ion Ceban riscă să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică cu excepția celor elective timp de 3 ani.

Tatiana Gherța
27/04/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii