Primarul cu două funcţii din raionul Nisporeni, tot mai aproape să le piardă pe ambele

Julieta Saviţchi
07/08/2022
CIJM

Primarul comunei Vărzărești din raionul Nisporeni, Constantin Ungureanu, a pierdut procesul de judecată în care a solicitat anularea actului de constatare, emis în octombrie anul trecut de către Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) privind incompatibilitatea funcţiilor. Inspectorii de integritate au constatat că pe lângă funcţia de primar, Constantin Ungureanu a mai deţinut o funcţie remunerată din bani publici, cea de membru al Consiliului Apă-Canal Nisporeni.

ANI i-a interzis lui Constantin Ungureanu să deţină funcţii publice sau de demnitate publică pentru o perioadă de trei ani şi l-a inclus în Registrul de stat al persoanelor care au interdicţia de a ocupa funcţii publice. Pentru că a contestat actul de constatare al ANI în instanţă, Ungureanu a rămas să-şi execute mandatul de primar de Vărzăreşti.

Decizia luată de Judecătoria Chişinău în privinţa lui Ungureanu este cu drept de atac în instanţa ierarhic superioară. Dacă decizia va fi menţinută de Curtea de Apel Chişinău, comuna Vărzăreşti va rămâne fără primar.

Constantin Ungureanu pledează nevinovat. „Cred că este singurul caz din Republica Moldova când administraţia publică locală a fondat o întreprindere. Deoarece Consiliul local Vărzăreşti este co-fondator al Societăţii pe Acţiuni Apă – Canal Nisporeni m-a delegat pe mine să reprezint interesele. Nu am primit salariu, dar îndemnizaţii”, a precizat edilul de Vărzăreşti.

Constantin Ungureanu se află la al doilea mandat de primar al comunei Vărzăreşti. Anterior, edilul a fost cercetat penal pentru abuz în serviciu, dar a fost achitat, în 2018, după ce a aderat la Partidul Democrat.

Dosarul pe numele lui Constantin Ungureanu a fost intentat la începutul anului 2016 de către Procuratura Nisporeni pentru că, în decembrie 2015, i-a permis lui Anatol Baraboi, un consătean de al său, să extragă nisip de la cariera din satul Șendreni, iar zăcământul a fost folosit pentru amenajarea unui iaz din proprietatea privată. Edilul i-a eliberat lui Baraboi și un certificat permisiv, în care se arăta că nisipul este extras pentru amenajarea unei plaje publice în Vărzărești.

Potrivit procurorilor, „lucrările de extragere a nisipului s-au efectuat ilegal, în lipsa dreptului de folosire a subsolului, actului de confirmare, documentaţia de proiect avizată şi a licenţei. De asemenea, s-a constatat că volumul de nisip extras illicit este de 2.050 m3”. Prejudiciul a fost estimat la suma de 387.938 lei.

Constantin Ungureanu a pledat nevinovat, invocând faptul că a acționat în interes public și nu a știut că nisipul va fi folosit pentru amenajarea unui iaz particular.

Potrivit deciziei Curții de Apel, fapta incriminată lui Constantin Ungureanu nu întrunește elementele infracțiunii prevăzute de aricolul 328 din Codul Penal. În opinia magistraților, acțiunile primarului se încadrează în prevederile CodulContravențional, dar edilul nu poate fi tras la răspundere pe motiv că a expirat termenul de prescripție.

 

Julieta Saviţchi
07/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii