Primarul de Măcărești, Sergiu Manciu, care a pretins mită de peste 400.000 de lei de la un agent economic, a fost pus sub învinuire

Ilie Gulca
01/04/2021
Primarul de Măcărești, Sergiu Manciu. Foto: Facebook.com

Procuratura Anticorupție a informat, joi, că le-a înaintat învinuirea lui Sergiu Manciu, primar de Măcăreşti, Ungheni, şi responsabilului tehnic al lucrărilor de aprovizionare cu apă potabilă a locuitorilor comunei, care au pretins mintă de la un agent economic pentru darea în exploatare a unui apeduct. Cei doi au fost reținuți, pe 30 martie, pentru comiterea unor fapte de corupere pasivă.

De asemenea, procurorii anticorupție au depus la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, un demers cu solicitarea de aplicare în privința primarului a măsurii preventive – arestul preventiv pentru 30 de zile. „Responsabilul tehnic și-a recunoscut vina și colaborează cu procurorii, motiv pentru care s-a decis cercetarea lui în libertate, având interdicția de a părăsi țara”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Cei doi au fost reținuți pe 30 martie de Procuratura Anticorupție, în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție, care le-au documentat acțiunile ilegale. „Învinuiții ar fi estorcat de la administratorul companiei responsabile de construcția apeductului din localitate 410.000 de lei pentru a-i semna procesele-verbale de execuție și recepția finală a lucrărilor”, menționează sursa citată.

Oamenii legii au constatat că Fondul Ecologic Naţional finanțează proiecte ale administrației publice locale pentru dezvoltarea infrastructurii localităților.

„Astfel, Primăria comunei Măcărești a beneficiat de finanțare, organizând licitații publice pentru efectuarea lucrărilor Alimentarea cu apă potabilă a comunei Măcărești. Câștigător al licitației a fost desemnat un operator economic, fiind încheiat un contract de antrepriză între acesta şi Primărie, iar mai târziu primăria a desemnat un responsabil tehnic de lucrările de aprovizionare cu apă potabilă.”

Darea în exploatare a apeductului era tergiversată mai multe luni intenţionat, precizează procurorii, fiind create un şir de impedimente agentului economic.

Ilie Gulca
01/04/2021

Comentarii