Judecătorul Oleg Melniciuc, ex-președinte al fostei Judecătorii Râșcani din Chișinău, vizat într-o anchetă realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice, a fost trimis pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații. Acesta este primul dosar în care un magistrat ajunge în judecată în baza articolului 330.2, inclus în Codul Penal al Republicii Moldova în 2013. Dosarul a fost pornit de procurori în vara anului 2017. Magistratul este acuzat că în perioada anilor 2013-2017, a inclus intenţionat date incomplete sau false în declaraţia de avere şi interese personale, dar și că deține bunuri, valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite și nu puteau fi obţinute legal.
Procurorii au depistat mai multe nereguli în procesul de declarare a averilor și intereselor judecătorului. Acesta ar fi omis includerea în declarația de avere pentru anul 2016, a unui venit de 48.000 de lei, obținut sub formă de depuneri bănești de la un cetățean, pe cardul său bancar. Potrivit procurorilor, pentru a majora veniturile declarate, Melniciuc ar fi inclus în aceeași declarație, date incomplete și false privind înstrăinarea unui imobil, indicând o valoare mai mare cu aproximativ 10.000 de lei decât declarase anterior. În același timp, magistratul ar fi indicat o valoare mai mică de preț, la dobândirea unui automobil de 450 000 de lei, prețul real de cumpărare a automobilului fiind de 41.000 de euro (echivalentul a 895.555 de lei potrivit ratei BNM la data procurării).
Procurorii au mai stabilit că magistratul și soția sa, deși indicau în declarațiile de avere pentru perioada 2014-2016, venituri totale obținute în mărime de 1.444.958 de lei, pe parcursul acestei perioade, inclusiv de pe cardurile bancare deținute de soți, au fost efectuate achitări privind procurarea unor bunuri și servicii și retragere de numerar în sumă totală de 2.085.101 lei. În vederea confiscării extinse, procurorii au aplicat sechestre pe bunurile și mijloacele financiare ale inculpatului în valoare totală de peste 1.000.000 de lei.
Potrivit procurorilor, Oleg Melniciuc nu își recunoaște vina, iar dacă acesta va fi găsit vinovat de fals în declarații, riscă o amendă de la 20.000 la 30.000 de lei sau închisoare de până la un an, iar pentru îmbogățire ilicită, o amendă în mărime de la 400.000 la 500.000 de lei sau închisoare de la șapte la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la zece la 15 ani.
Oleg Melniciuc este primul magistrat urmărit penal în baza articolului privind îmbogățirea ilicită, inclus în Codul Penal al Republicii Moldova în 2013. El a fost reținut la 27 iunie 2017. Consiliului Superior al Magistraturii a examinat demersul procurorilor privind efectuarea acțiunilor de anchetă în privința lui Melniciuc. CSM a autorizat perchezițiile, reținerea și aducerea silită a judecătorului.
Oleg Melniciuc locuiește cu familia sa într-o casă la sol în municipiul Chișinău, deține o altă casă, moștenită de la părinți, iar în anul 2015 a dobândit, la preț preferențial - 29.520 de euro - un spațiu comercial de 82 de metri pătrați la parterul unui bloc construit în același an pentru asigurarea cu locuințe a angajaților Judecătoriei Râșcani și Curții Constituționale, despre care a scris anterior Centrul de Investigaţii Jurnalistice într-o anchetă, realizată în cadrul campaniei „Jurnaliștii pentru integritatea în serviciul public”, desfăşurată de CIJM cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova.
Potrivit investigaţiei, în blocul locativ de pe strada Hristo Botev 6, din Chișinău, s-au ales cu apartamente și chiar spații comerciale şi mama, dar și câteva rude ale președintelui instanței.
La începutul lunii ianuarie 2017, Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal privind acțiunile lui Melniciuc în cazul blocului construit pentru angajații Judecătoriei sectorului Râșcani, în urma unei sesizări pe care Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chișinău, a publicat-o pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md. Procurorii au decis însă neînceperea urmăririi penale, dar au sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să verifice dacă în acest caz există un conflict de interese.
Oleg Melniciuc, anterior președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani al Capitalei, a ratat fotoliul de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău. Consiliul Superior al Magistraturii nu i-a acceptat cererea de a fi numit repetat în funcție, după ce președintele Igor Dodon a respins candidatura magistratului la începutul lunii ianuarie. Acum trei ani, CSM l-a propus pe Oleg Melniciuc, pe atunci judecător și vicepreședinte al Judecătoriei sectorului Râșcani, la funcția de președinte al aceleiași instanțe. Nicolae Timofti a scris negru pe alb că obiectivitatea magistratului provoacă îndoieli. „În viziunea mea, activitatea domnului Melniciuc în calitatate de vicepreședinte și cea de înfăptuire a justiției în unele cauze civile sunt activități desfășurate cu abateri de la normele Legii cu privire la statutul judecătorului și Codului de etică a judecătorului, precum și în condițiile existenței conflictului de interese”, se arată în document. În context, șeful statului a amintit despre un control complex efectuat la acestă instanță în urma căruia activitatea acestei judecătorii a fost apreciată ca fiind nesatisfăcătoare. În iunie 2013 Nicolae Timofti l-a numit șef la Judecătoria sectorului Râșcani. Anterior, la Adunare generală a judecătorilor, el a candidat la funcția de membru al Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor, dar nu a fost ales. Oleg Melniciuc a criticat în repetate rânduri reorganizarea sistemului judecătoresc.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii