Proces interminabil în dosarul Pieței „Curcubeu”. Încă o ședință de judecată a fost amântă

Julieta Savițchi
24/04/2019
Anticoruptie.md

Dosarul escrocheriilor de la Piața „Curcubeu” din centrul Capitalei, în care sunt învinuiți fruntașul „Partidului Nostru”, Sergiu Cosovan, și juristul Olesi Grincu, continuă să bată pasul pe loc de mai mult de un an. Judecătoria Chișinău a amânat ședința de judecată programată pentru miercuri, 24 septembrie, pe motiv că nu s-a prezentat procurorul.

Sergiu Cosovan nu a fost escortat la ședință. Potrivit lui Sergiu Stratan, președintele completului de judecată, Cosovan a refuzat să vină la ședință din motive de sănătate. Totodată, judecătorul a dat citirii concluzia medicilor în care se menționează că inculpatul poate să se prezinte în instanță.

La ședință s-au prezentat și două dintre cele 18 părți vătămate, comercianți din piață. Aceștia s-au arătat indignați de tergiversarea procesului și nu mai cred că li se va face dreptate. Ei susțin că au plătit între 2.500 și 5.000 de euro pentru un butic și au achitat familiei Cosovan pentru dreptul de a comercializa în piața cu pricina.

„Am ieșit la pensie și am hotărât să lucrez la piață. Voiam să păstrez banii din pensie pentru zile negre, dar a trebuit să îi dau lui Cosovan. I-am plătit 2.500 de euro pentru butic, apoi îi achitam câte 2.000 de lei pentru arendă în fiecare lună și alte 300 de lei, chipurile, pentru impozite. Dar când au venit inspectorii fiscali, s-a constatat că nu am plătit niciun leu la stat. Mi-au întocmit proces-verbal și am plătit amendă, iar buticul a fost sigilat. Cosovan însă mi-a luat marfa și a vândut buticul unui alt comerciant, iar mie nu mi-a restituit nimic”, ne-a declarat Elena Vâlcu, una dintre părțile vătămate.

Olesi Grincu, în sala de judecată. Foto: Anticoruptie.md

Femeia a mai comunicat că Sergiu Cosovan și juristul său, Olesi Grincu, aduceau hotărâri judecătorești contrafăcute și înșelau comercianții că totul este în regulă.

„M-am dus să mă plâng lui Renato Usatîi, iar Cosovan și Grincu s-au ascuns. Am fost de nenumărate ori la Poliție, Procuratură, Fisc, Primărie, Pretură, dar nu am fost auzită. Cred că erau protejați de cineva”, a conchis Elena Vâlcu. Prezent în sala de judecată, Olesi Grincu a refuzat să facă declarații pentru presă.

Piața „Curcubeu” este amplasată pe un teren de 26 de ari la intersecția străzilor Columna și Tighina, vizavi de Gara Auto Centru. Această piață a fost deschisă în vara anului 2011 de către Întreprinderea Individuală „Cosovan-Dalesgrup”.

Fondatorul și administratorul întreprinderii este Serghei Cosovan, fost activist și membru al Partidului Nostru, ajuns consilier local în orășelul Codru în urma alegerilor din vara anului 2015.

În 2016, Cosovan figurează în lista sponsorilor campaniei electorale a lui Dmitri Ciubașenco. În plus, Cosovan a donat 74.000 de lei pentru candidatul formațiunii „Partidul Nostru” la prezidențiale. În plus, Cosovan i-a organizat lui Ciubașenco întâlniri cu alegătorii chiar pe teritoriul pieței.

În septembrie 2017, Serghei Cosovan a fost reținut după ce s-au plâns mai mulți comercianți de la piața „Curcubeu” că au fost înșelați. L-au denunțat că ar fi fost obligați să cumpere de la el buticurile și să îi plătească taxe lunare și pentru teren.

În timp ce se afla Cosovan în arest preventiv, avocații săi au solicitat să fie eliberat pe motiv că suferă de citoză hepatica în fază terminală. Cosovan s-a plâns la CEDO. Înalta Curte a acceptat să examineze cererea în regim de urgență.

Cosovan și Grincu mai figurează în alt dosar penal, fiind învinuiți că au înșelat-o pe proprietara terenului pe care este amplasară piața. După ce a funcționat ani la rând fără autorizație și alte documente necesare, piața „Curcubeu” a fost transmisă la finele anului trecut proprietarei terenului, Nadejda Godoroja. Această femeie a obținut în judecată rezilierea contractului cu firma care a arendat terenul.

Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției în octombrie 2018 de către Nadejda Godoroja, care s-a plâns că nu poate beneficia de proprietatea sa chiar dacă a câștigat definitiv în instanța civilă

Julieta Savițchi
24/04/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii