Procesul penal privind înstrăinarea Casei Presei şi a fostei cantine a Cancelariei a fost clasat. Cum explică Procuratura

Anticoruptie.md
03/08/2020
Foto: CIJM

Procuratura Anticorupţie a clasat procesul penal privind înstrăinarea Întreprinderii de stat Casa Presei şi fostei cantine a Cancelariei de stat, inițiat acum un an. Procurorii nu au găsit dovezi că mijloacele bănești, folosite de către patru agenți economici la procurarea bunurilor statului ar fi avut proveniență ilegală. În același timp, oamenii legii nu au constatat niciun prejudiciu efectiv și real, cauzat prin acțiunile factorilor de decizie, care ar demonstra „abuzul de serviciu” al angajaților publici la înstrăinarea bunurilor imobile ale statului.

Într-un comunicat al Procuraturii Generale se arată că a fost încasat contraechivalentul pentru tranzacția efectuată pe de o parte, iar pe de altă parte, contractele de vânzare-cumpărare au fost reziliate, cu aducerea părților în poziția inițială, bunurile revenind în proprietatea statului.

Totuși, procurorii au constatat că funcționarii publici implicați la diferite faze ale procesului, au depășit intenționat, în mod vădit, limitele drepturilor și obligațiilor prevăzute de lege, infracțiune prevăzută în Codul Contravențional. A fost recunoscut „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu” în cazul a șase membri ai Comisiei de negocieri directe pentru darea în locațiune a activelor neutilizate a întreprinderii de Stat Complexul Casa Presei a Cancelariei de Stat a Republicii Moldova; șase membri ai Consiliului de administrare al Î.S. Complexul Casa Presei; nouă membri ai Comisiei de privatizare a încăperilor nelocuibile, date în locaţiune, instituită prin ordinul Directorului General al Agenţiei Proprietăţi Publice.

Amintim că recent, președintele Igor Dodon a anunțat că obiectivele Casa Presei și Cantina Guvernului au revenit în posesia statului după ce persoana care intenționa să le cumpere a renunțat la idee.

Anticoruptie.md
03/08/2020

Comentarii