Procuratura a dispus reținerea lui Gheorghe Cavcaliuc pentru prezentarea în dosarul „verde de briliant”

Irina Odobescu
16/07/2021
Foto: PACE via Facebook

Procuratura Generală (PG) a respins, vineri, cererea lui Gheorghe Cavcaliuc de recuzare a procurorei Ludmila Zaharia în dosarul „verde de briliant” și a dispus reținerea acestuia pentru prezentarea învinuirii. Motivele de recuzare, dar și cele de neprezentare de două ori la procuratură nu au fost acceptate de PG. 

„Prin urmare, Procuratura Generală a constatat lipsa unor circumstanțe prevăzute de Codul de procedură penală care ar pune la îndoială rezonabilă imparțialitatea procurorilor din Sângerei, motiv pentru care cererea reclamantului a fost respinsă. Astfel, fiind citat repetat pentru astăzi la Procuratura raionului Sângerei pentru a fi pus sub învinuire, cetățeanul Cavcaliuc nu s-a prezentat, iar avocații acestuia au informat că se află în concediu. Acest pretext nu poate periclita acțiunile procesuale planificate, or, potrivit legislației, în astfel de situații statul asigură avocat din oficiu, lucru despre care, la fel, au fost informați. Pentru că nu s-a prezentat benevol, liderul PACE urmează să fie reținut pentru a i se prezenta învinuirea”, scrie în comunicatul emis de PG. 

Președintele PACE, Gherghe Cvacaliuc, a refuzat public pe 15 iulie să se prezinte la Procuratura Sângerei în dosarul verde de briliant. El a cerut recuzarea întregului corp de procurori, în special a Ludmilei Zaharia cu care ar fi „în conflict de interes”. 

„Am justificat neîncrederea în procurorul Ludmila Zaharia prin faptul că este părtinitoare. Soțul ei este fostul meu subaltern pe care l-am sancționat în 2018 pentru falsificarea proceselor-verbale și a valorii amenzilor. Cred că este șantajabilă. Am dubii privind integritatea ei”, a scris Cavcaliuc pe pagina sa de Facebook. 

Irina Odobescu
16/07/2021Follow us on Telegram

Comentarii