Procuratura Anticorupţie a mai transmis în instanţă un dosar de învinuire a ex-deputatului Vladimir Andronachi. Ce i se incriminează

Anticoruptie.md
13/03/2023

Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată dosarul penal în care ex-deputatul democrat Vladimir Andronachi este învinuit în frauda bancară, numită generic „Furtul miliardului”. Oamenii legii îi incriminează fostului deputat calitatea de organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale, de fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

„Conform investigațiilor, în rezultatul faptelor imputate învinuiților, statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane lei, respectiv au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion dolari şi aproximativ 800 000 euro în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând condițiile necesare pentru stratificarea și integrarea a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Valoarea prejudiciului cauzat a fost acoperită prin sechestrele aplicate de Procuratura Anticorupție în comun cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție.

Vladimir Andronachi a fost reţinut la 2 noiembrie în Ucraina şi extrădat în aceeaşi zi poliţiştilor de frontieră moldoveni. Sursele portalului Anticorupţie.md susţin că Andronachi se ascundea în Ungaria şli a venit în Ucraina unde avea interese de afaceri. Ex-deputatul moldovean a fost reţinut imediat cum a trecut din Polonia în Ucraina, fiind declarat indizerabil pe teritoriul ţării vecine.

Vladimir Andronachi a declarat anterior că a fost pus sub învinuire la comandă politică.

Controversatul afacerist este apărat de avocatul Vladimir Moşneaga, fost procuror în Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) în perioada aflării la guvernare a Partidului Democrat când era condus de Plahotniuc.

În calitate de procuror, Moșneaga a instrumentat dosarul „Energokapital”, în care figura Andronachi și pe care l-a preluat în 2015. Fostul procuror a renunțat ulterior la acuzații, iar dosarul a fost clasat. 

Oleg Mîța, celălalt avocat al lui Vladimir Andronachi, a ajuns în atenţia presei ca apărător al lui Vladimir Moscalciuc, alias Makena, unul din cei mai temuţi lideri interlopi din Moldova.

 

Anticoruptie.md
13/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii