Procuratura Anticorupție a solicitat mandat de arestare pe numele fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc

Julieta Savițchi
10/10/2019

Procuratura Anticorupție a solicitat mandat de arestare pe numele lui Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat. Politicianul este bănuit într-un dosar penal pentru spălare de bani. Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a explicat în cadrul unui briefing că procurorii au fost nevoiți să recurgă la această măsură întrucât Plahotniuc nu a dat curs citației de a se prezenta la organul de urmărire penală și nu este sigur că acesta va da curs citațiilor.

Omul legii a declarat că pe numele lui Plahotniuc au fost  pornite două cauze penale. „În primul caz, acesta este învinuit pentru faptul că în perioada 2013-2015 a organizat o schemă de spălare a banilor prin intermediu unor firme pe care le controla”. Prin această schemă, potrivit lui Morari, au fost spălați, prin firme off-shore,18 milioane de dolari și trei milioane jumătate de euro, proveniți din cele trei bănci devalizate, Banca Socială, Banca de Economii și Unibank.

„Cel de al doilea capăt de acuzare se referă la faptul că în perioada anilor 2013 -2014 de la Tukumaan Limited au fost efectuate plăți: cu destinaţia „acordare împrumut” către Finpar Invest în valoare totală de 7 204 439 dolari, cu destinația „air transport services for passengers” către Nobil Air în valoare de 381 344 euro, către Abd Asiana Development Limited care a efectuat transferuri băneşti către soţia lui Plahotniuc pe contul deschis la Ablv Bank, valoarea cărora constituie 1 550 000 euro şi 1 140 000 dolari ”, a precizat Viorel Morari.

Șeful Procuraturii Anticorupție a mai adăugat că temei pentru pornirea urmăririi penale au servit și informațiile parvenite de la autoritățile elvețiene. Cele două cauze au fost conexate într-un singur dosar.

Totodată, Viorel Morari a dat asigurări că nu va fi admisă intervenția politicului sau societății în investigarea dosarului respectiv.

Julieta Savițchi
10/10/2019
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii