Procuratura Anticorupție contestă sentința în cazul ex-premierului Vlad Filat. Vezi argumentele acuzatorilor

Anticoruptie.md
21/05/2024
Vlad Filat, în fața instanței

Procuratura Anticorupție a contestat la Curtea de Apel Chișinău, sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 7 mai 2024, prin care instanța a hotărât că fapta incriminată fostului premier Vlad Filat nu întrunește elementele infracțiunii de spălare de bani. Fostul premier a fost eliberat din penitenciar în decembrie 2019, după ce a ispășit patru ani şi două luni din pedeapsa de nouă ani de închisoare. Reporterii CIJM au deconspirat cum şi-a aranjat Filat un trai pe picior larg după eliberarea condiţionată din penitenciar.

Procuratura Anticorupție solicită Curții de Apel Chișinău casarea sentinței emise de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pe 7 mai 2024, pronunțarea unei noi hotărâri în care să se recunoască culpabilitatea lui Vlad Filat în comiterea infracțiunii de spălare de bani conform prevederilor legale, stabilirea unei pedepse de 7 ani de închisoare și confiscarea sumei de aproximativ 13 milioane de. lei, contravaloarea banilor care au constituit obiectul spălării banilor.

Conform acuzatorilor, această acțiune „este vitală pentru asigurarea aplicării legii și pentru a demonstra că nimeni nu este mai presus de lege, indiferent de poziția socială sau de influența politică”. 

„Procuratura Anticorupție remarcă discrepanțe semnificative între concluziile instanței de judecată și fundamentările aduse de aceasta. Deși sentința de achitare a inculpatului Vladimir Filat a fost motivată prin absența elementelor infracțiunii incriminate, instanța de judecată a emis concluzii contradictorii în diverse compartimente ale deciziei sale. În mod specific, în analiza instanței asupra laturii obiective a presupusei infracțiuni, s-a evidențiat o interpretare neconvențională și greșită a prevederilor legale, cu referire la necesitatea demonstrării întoarcerii în posesia inculpatului a bunurilor provenite din activități infracționale. Această interpretare a fost fundamentată pe presupuneri nejustificate și speculații, care contravin atât legislației naționale, cât și tratatelor internaționale și practicii judiciare. De asemenea, este important de menționat că instanța de judecată nu a reușit să ofere o justificare coezivă și logică pentru aceste concluzii divergente. Astfel, este necesară o revizuire atentă a deciziei instanței și o corectare a erorilor evidente în interpretarea și aplicarea legii.Totodată, procurorii au constatat că instanța de judecată în cadrul examinării prezentei cauze penale s-a manifestat vădit în defavoarea poziției acuzatorului de stat, a lezat drepturile acuzării de a administra probele pe care le consideră ca fiind relevante acuzațiilor aduse, în repetate rânduri a respins demersurile acuzatorului de stat și în acest mod a refuzat audierea martorilor acuzării”, se arată în comunicatul PA, la care este anexat apelul cu argumentele de rigoare.

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, l-au achitat pe fostul premier Vlad Filat în dosarul în care este învinuit de spălare de bani și riscă închisoare cu suspendare pe un termen de 7 ani, precum și confiscarea a aproximativ 13 milioane de lei. 

Cauza penală a fost inițiată în august 2015 de angajații Centrului Național Anticorupție în urma unei autosesizări. Infracțiunea imputată fostului premier se referă la perioada anului 2013, când Vladimir Filat deţinea funcţia de preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

El a fost învinuit că a transferat 12,8 milioane de lei, obținuți ilegal de la Banca de Economii, companiei nerezidente Greenberg Quinlan Rosner Research LTD. Potrivit procurorilor, transferul a fost efectuat prin intermediul companiilor gestionate de ruda lui Vlad Filat, Ion Rusu. Acești bani au fost achitați pentru servicii de consultanță electorală în beneficiul PLDM în perioada campaniei din 2013. 

Cauza penală a fost expediată pentru examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în ianuarie 2019. În cadrul dezbaterilor judiciare, care au avut loc pe 19 ianuarie 2024, procurorul a solicitat pedeapă cu închisoarea pe un termen de 7 ani, cu ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, precum și încasarea de la Vladimir Filat a 13 milioane de lei, care au constituit obiectul spălării banilor.

În urma unui autodenunţ al lui Ilan Șor, Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați.

Anticoruptie.md
21/05/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii