Procuratura Anticorupție (PA) a pornit în jur de cinci-șase dosare separate în care sunt investigate cazuri de finanțare ilegală a partidelor politice. Detaliile au fost oferite de procurorul-șef al PA, Veronica Dragalin, în cadrul unui interviu pentru europalibera.md. Dragalin a precizat că în dosare sunt vizate persoane fizice aflate la cârma formațiunilor politice, „care acceptă cu bună știință finanțarea ilegală din partea unui grup criminal organizat”. Investigațiile vor continuia și în campania electorală dedicală alegerilor locale, întrucât anume în această perioadă ar putea să apară mai multe nereguli.
Șefa PA, Veronica Dragalin a evitat să răspundă despre ce formațiuni politice ar fi vorba mai exact, dar a precizat că sunt implicați foarte mulți oameni și sume foarte mari de bani. Procurorii vor verifica și rapoartele depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC).
„La acest moment, noi aveam mai multe investigații, pornite în diferite perioade, ce vizează anume infracțiunile care au legătură cu finanțarea ilegală a partidelor politice. Aici sunt mai multe infracțiuni, de exemplu, acceptarea finanțării din partea unui grup criminal organizat, depunerea rapoartelor false la Comisia Electorală Centrală, coruperea alegătorilor, finanțarea partidelor politice din surse interzise... Deci, noi, procurorii anticorupție, avem în gestiune mai multe dosare, pe mai multe partide politice”, a spus Dragalin.
Scrutinul electoral din această toamnă ar putea scoate la iveală mai multe nereguli legate de finanțarea ilegală a partidelor politice. Drept urmare, investigațiile vor continua în campania electorală, precizează șefa PA.
„De exemplu, în perioada electorală, partidele sunt obligate să depună rapoarte în fiecare săptămână la CEC despre cheltuielile partidului și despre finanțarea lor, care sunt veniturile partidului. Dacă în perioada electorală un partid va depune un raport care conține informații false, asta e o infracțiune legată de finanțarea ilegală a partidelor politice, depunerea unui raport fals. O infracțiune pentru care a fost trimisă în judecată Marina Tauber și Partidul Șor”, a precizat procurorul-șef.
Între timp, procurorii continuă investigațiile în dosarul privind fraudarea alegerilor din Găgăuzia. Acest dosar a fost alipit dosarului legat de finanțarea ilegală a Partidului Șor, declarat neconstituțional. Cel din urmă a fost pornit în iulie 2022, iar vicepreședinta formațiunii, deputata Marina Tauber, a ajuns pe banca acuzaților.
Precizăm că, PA în colaborare cu Centrul National Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informație și Securitate (SIS) au desfășurat pe 18 februarie curent peste 20 de percheziții în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Politic Șor. În cadrul perchezițiilor efectuate la 20 octombrie 2022, procurorii și ofițerii au ridicat peste 4,2 milioane MDL și 4 000 dolari SUA și, la 2 noiembrie 2022, au fost depistate și ridicate peste 320 000 MDL. La sfârșitul anului trecut, cu ajutorul mijloacelor tehnice speciale, s-a reușit documentarea a mai multor episoade în care membrii grupului criminal organizat au transmis peste 3,3 milioane MDL, 61 000 euro și 55 000 dolari SUA, către membri și activiști ai Partidului Șor. Banii respectivi au fost destinați pentru achitarea persoanelor care au participat la proteste, achitarea transportului și a salariilor în plic membrilor de partid. Probele acumulate confirmă faptul că banii provin din surse interzise de lege.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii