Procuratura din Bălţi i-a prezentat scuze lui Gheorghe Petic. De ce rămâne nemulţumit fostul poliţist

Julieta Saviţchi
17/01/2022
ipn.md

Procuratura municipiului Bălţi a cerut, luni, scuze oficiale de la Gheorghe Petic pentru învinuirile în dosarul de viol care nu a avut loc. Gheorghe Petic s-a arătat nemulţumit de modul cum i-au fost prezentate scuzele şi pretinde ca acest lucru să fie făcut prin intermediul instituţiilor media care l-au denigrat.

„În legătură cu devenirea definitivă și irevocabilă a sentinței de achitare, pronunțate de Judecătoria Orhei, sediul Central, la 30 noiembrie 2021, ca urmare a renunțării integrale la învinuirea înaintată de către acuzatorul de stat, procurorul în Procuratura raionului Orhei, Vadim Machidon, din motivul, că fapta imputată nu întrunește elementele constitutive a infracțiunilor prevăzute de art.171 alin.(1) și art.179 alin.(2) din Codul Penal, în temeiul prevederilor art.12 al Legii nr.1545 din 25.02.1998 privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii și ale instanțelor judecătorești, aduc domnului Gheorghe Petic, scuze oficiale în numele statului din numele procurorilor și ofițerilor de urmărire penală care au instrumentat cauzele penale în privința Dumneavoastră”, se menţionează într-un comunicat de presă difuzat de Procuratura Generală.

Gheorghe Petic s-a arătat indignat de modul cum au procedat procurorii. „Procuratura Generală ,,şi-a cerut scuzele publice, în numele statului Republica Moldova, de la Gheorghe Petic şi familia lui”. Nu, domnilor procurori, nu merge aşa, Mama si Tata nu au facebooк, vreau să o faceţi anume prin sursele ce m-au denigrat: Publica TV, Prime TV, Canal 2, Canal 3. Respectaţi Legea nr.1545, articolul 12, alineatul 3. Vă rog pentru Dumnezeu. respectaţi legea în buchia şi spiritul ei”, a declarat Gheorghe Petic.

Gheorghe Petic, învinuit de comiterea unui viol în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc, a fost achitat, la finele lunii noiembrie a anului trecut, de către Judecătoria Orhei. Decizia a fost luată la două săptămâni după ce procurorul pe caz, Vadim Machedon, a retras acuzaţiile.

Cu o lună înainte de a fi achitat Petic, pretinsa victimă a violului şi-a retras acuzaţiile şi a oferit detalii cum a fost fabricat dosarul. Femeia se află în arest preventiv pentru că a făcut declaraţii false şi l-a învinuit nejustificat pe Gheorghe Petic că a violat-o.

Amintim că, toamna trecută, fostul şef adjunct al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie a Ministerului de Interne (SPIA), Vadim Mânzărari, şi alți cinci angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Investigaţii au fost reţinuţi, fiind suspectaţi de fabricarea dosarului pentru viol pe numele lui Gheorghe Petic.

Ulterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunţat că l-a citat pe fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, în dosarul fabricării cauzelor penale în privința activistului Gheorghe Petic și membrului Platformei DA, Ruslan Verbițchi.

Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat, la ora 14:50, o locuitoare a municipiului Ungheni a reclamat că a fost agresată fizic și violată în propriul apartament. Reţinerea a avut loc la puţin timp după ce Gheorghe Petic a făcut dezvăluiri publice despre organizarea contrabandei cu ţigări peste Prut de către reprezentanţii guvernării lui Plahotniuc.

Gheorghe Petic a fost ţinut în arest preventiv timp de 9 luni într-o închisoare de maximă securitate, la Rezina, unde sunt deţinuţi şi cei condamnaţi pe viaţă.

Julieta Saviţchi
17/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii