Procuratura exclude posibilitatea aplicării unei pedepse cu suspendare lui Ilan Șor: „Orice negociere este imposibilă”

Mariana Colun
14/12/2020

Procuratura Generală elimină posibilitatea aplicării unei pedepse cu suspendare deputatului Ilan Șor, condamnat de prima instanță pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari. Reacția Procuraturii vine după ce deputatul PPDA, Dinu Plîngău, a declarat în cadrul unui briefing de presă că deține informații că deputatul Ilan Șor ar fi avut o înțelegere încă din vara anului curent ca să se întoarcă în Moldova, după ce va primi o pedeapsă non-privativă de libertate.

„Acuzarea oficială adusă lui Șor, pentru care insistă Procuratura, nu permite aplicarea unei pedepse cu suspendare. Va asigurăm că este exclusă orice negociere sau înțelegere a Procuraturii cu inculpatul Șor”, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md Maria Vieru, ofițer de presă al PG.

Amintim că deputatul Ilan Șor a fugit din țară odată cu schimbarea guvernării, în iunie 2019. Procuratura municipiului Chişinău a intentat un dosar penal privind trecerea ilegală a frontiere de stat de către Ilan Șor. Potrivit procurorilor, acesta ar fi părăsit țara la 14 iunie de la Aeroportul Internațional Chișinău, fără a trece controlul vamal și cel de frontieră. Ulterior, el a fost anunțat în căutare internațională.

Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. 

Dosarul lui se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au invocat anterior diferite motive pentru a se recuza de la examinarea dosarului.

În cazul lui Ilan Șor, judecătorul Andrei Niculcea a decis să recalifice infracțiunea pentru care procurorii au cerut condamnarea inculpatului. Astfel, în loc să i se aplice pedeapsă de la opt la 15 ani pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, infracțiune prevăzută la Art. 190, alin.5, primarul de Orhei a fost condamnat pentru cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire, prevăzută de Art. 196, alin.4, care se pedepsește cu amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani.

Pentru cumul de infracțiuni, Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu precizarea că se pune în executare pedeapsa din momentul rămânerii definitive a sentinței. De asemenea, prin aceeași sentință, lui Șor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu, în liberare provizorie sub control judiciar.

Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.

Procurorii au cerut anterior o pedeapsă de 19 ani de privare a libertății pentru controversatul deputat.

Mariana Colun
14/12/2020Follow us on Telegram

Comentarii