Procuratura Generală are nevoie de o nouă strategie de recuperare a banilor furați din sistemul bancar

Ilie Gulca
08/09/2021
Procuratura Generală

Procuratura Generală consideră că, pentru recuperarea banilor fraudați, statul are nevoie de un document „strategic complex”. Și pentru că elaborarea și realizarea unei astfel de strategii depășește competențele Procuraturii, se impune intervenția Guvernului și a Parlamentului în acest sens. Strategia din 2018, în opinia Procuraturii Generală, a fost elaborată în perioada statului capturat și îl protejează pe Plahotniuc.

Deși se pretinde că acest document a fost elaborat în iunie 2018 de către Procuratura Anticorupție, CNA și ARBI și prezentat public de către ex-procurorul general Eduard Harunjen și ex-adjunctul Procurorului Anticorupție, Adriana Bețișor, arată Procuratura Generală într-un comunicat, nu a fost niciodată înregistrat în Procuratura Anticorupție sau Procuratura Generală, CNA sau ARBI, nu a fost aprobat prin vreun ordin comun și nici nu au fost identificate urme de lucru cu acest document.

„Informațiile operative [...] arată că ar fi fost elaborat în afara Procuraturii și celorlalte două instituții indicate. Acest document nu a căpătat statut de document oficial și, prin urmare, nu este clar cum s-a regăsit în anumite lucrări asumate de Parlament și Guvern, inclusiv în Memorandumul RM – UE. Respectivele circumstanțe continuă să fie investigate și clarificate în cadrul urmăririi penale, iar despre rezultate vom informa suplimentar”, se afirmă în comunicatul Procuraturii.

În opinia Procuraturii Generale, această Strategie este orientată să protejeze interesele lui Vladimir Plahotniuc, personaj care nu apare alături de Vlad Filat, Veaceslav Platon și Ilan Șor, menționați atunci ca beneficiari ai fraudei.  

Măsurile ce necesită a fi întreprinse, după responsabilii de la Procuratura Generală, vizează instituții și autorități ce exced domeniul penalului – Banca Națională a Moldovei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Guvernul, lichidatori, executori ș.a.

„Plasarea responsabilității pe seama Procuraturii pentru întregul proces de recuperare a mijloacelor financiare fraudate a determinat rezultate sub limita așteptărilor societății și o situație de conflict între autoritățile de primul nivel, precum și riscuri de discreditare în fața partenerilor externi de dezvoltare”, explică reprezentanții procuraturii.

În acest sens, în vederea eficientizării procesului de recuperare a mijloacelor financiare fraudate, pe 18 mai 2021, Procuratura a elaborat și, în comun cu Centru Național Anticorupție, Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor au semnat Ordinul cu privire la aprobarea Mecanismului de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, act normativ în care au fost stabilite în concret acțiunile și subacțiunile necesare a fi întreprinse de către aceste instituții, executorii, termenele și indicatorii de progres, fapt despre care, șeful Guvernului a fost imediat informat.

Aceste activități acoperă doar dimensiunea PENALĂ a subiectului, pe când segmentul CIVIL al problemei este omis, abordarea limitând vizorul și capacitățile statului de a-și recupera activele fraudate.

„În această ordine de idei, considerăm iminentă necesitatea elaborării la nivel de Guvern sau Parlament a unui document juridic strategic care să reglementeze un spectru complex de activități care ar rezulta în utilizarea instrumentarului și posibilităților ce ni le oferă legislația de procedură penală și civilă, cu identificarea și stabilirea instituțiilor competente ce urmează a fi implicate.”

Ilie Gulca
08/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii