Procuratura Orhei s-a autosesizat în urma unei investigaţii a CIJM. Terenul pe care a fost construită o sală de nunţi în Rezervaţia Orheiul Vechi ar putea fi returnat statului

Julieta Saviţchi
18/02/2021

Proprietara sălii de nunţi şi cumetrii de lângă sala de expoziţii din Rezervaţia Orheiul Vechi ar putea să rămână fără terenul pe care este amplasat imobilul. Procuratura raionului Orhei s-a autosesizat în urma anchetei Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova, în care a fost deconspirată o schemă de preluare a unui teren de 11 ari într-o arie aflată sub protecţia specială a statului.

Informaţia a fost confirmată de către procurora din Orhei, Ana Carasic, care gestionează cazul. Ana Carasic a precizat că la Procuratură a parvenit şi o plângere din partea directorului Rezervaţiei Orheiul Vechi, Ion Ciobanu, care a reclamat aceleaşi nereguli şi a solicitat intervenţia oamenilor legii pentru returnarea bunului statului.

Ana Carasic a mai comunicat că, potrivit articolului 71 din Codul Civil, procurorul are dreptul să iniţieze acţiuni civile în interesul statului.

„Autosesizarea în baza anchetei jurnalistice şi plângerea semnată de directorul rezervaţiei au fost comasate într-o procedură. Acum verificăm toate circumstanţele de fapt şi de drept şi vom lua o decizie conform legii”, a precizat Ana Carasic.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova a publicat două anchete despre sala de festivităţi construită pe teritoriul Rezervaţiei Orheiul Vechi.

În cea de-a doua anchetă a fost dezvăluită schema cum fosta directoare a Rezervaţiei şi proprietara sălii de festivităţi, Lilia Colţa, a ajuns în proprietatea a 11 ari de teren chiar lângă sala de expoziţii, iar pentru a se asigura, a înstrăinat terenul pe numele unei nepoate de a sa, care i l-a dat ulterior în arendă pentru o perioadă de 69 de ani.

Julieta Saviţchi
18/02/2021Follow us on Telegram

Comentarii