Procuraura Generală a luat decizii în 9 din cele 38 de dosare pretinse politice

Anticoruptie.md
09/06/2020

Procuratura Generală a dispus clasarea a cinci dosare penale din lista celor 38 de dosare calificate drept politice. Totodată, a fost revocat un arest preventiv, iar în privința a două persoane condamnate a fost inițiată procedura de revizuire a dosarelor.

Astfel, a fost dispusă clasarea dosarelor penale în privința activistei civice Ludmilei Kozlovska, a oamenilor de afaceri Valentin Eșanu și Adrian Borș, a fostei funcționare de la Ministerul Justiției, Nina Cereteu, membră a PPPN, precum și a fostului cumnat al killerului Vitalie Proca, David Davitean, pe capătul de acuzare vizând tentativa de omor al bancherului Gherman Gorbunțov. Săptămâna trecută, ultimul a fost eliberat din detenție de către Curtea de Apel Chișinău, iar dosarul, transmis la rejudecare.

Procuratura Generală a dispus revocarea măsurii preventive și clasarea dosarului de căutare în privința Anei Ursachi, avocata lui Veaceslav Platon și a grupului Petrenco. Apărătoarea a fost învinuită că ar fi fost complicea fostului soț, condamnat cu aproape 20 de ani în urmă pentru omorul unei profesoare.

Procuratura a deschis procedura de revizuire a procesului penal în privința Olgăi Punga și a inițiat procedura de suspendare a executării pedepsei. Olga Punga este fosta șefă de direcție la Banca comercială Moldindconbank, și a fost condamnată în 2017 la opt ani și jumătate de închisoare pentru implicare într-o schemă de escrocherie care ar fi fost pusă la cale de Veaceslav Platon. Judecătoria Hâncești a respins, în martie 2020, demersul procurorului privind suspendarea executării pedepsei până instanța se va expune asupra cererii de revizuire a dosarului.

Procuratura Generală a intervenit în favoarea condamnatului Aslan Safarmatov cu recurs în anulare, solicitând suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoarea în privința acestuia. Curtea Supremă de Justiție a respins recursul, iar Procuratura municipiului Chișinău urmează să decidă asupra inițierii procedurii de revizuire a dosarului. Aslan Safarmatov este veteran al Războiului de pe Nistru, iar în 2015 a fost reținut și condamnat la ani grei de închisoare pentru că a tras câteva focuri în aer în timpul unei altercații cu angajații de la compania de pază Argus-S, întreprindere atribuită lui Vladimir Plahotniuc.

Amintim că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat, în februarie curent, că 38 de dosare care ar fi fost deschise pe motive politice, în care există suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă și selectivă, vor fi evaluate de un grup de control format din șase acuzatori de stat. Șeful Procuraturii Generale declara că dosarele aflate la etapa urmăririi penale vor fi clasate, în cazul celor aflate la etapa examinării în judecată procurorii vor renunța la învinuiri, iar în cazul dosarele aflate în faza de executare, se va verifica eventualitatea declanșării căilor extraordinare de atac.

În lista celor 38 de dosare, întocmită de organizația condusă de Pavel Grigorciuc, au mai fost incluse dosarul Antifa, dosarul grupului Petrenco, dosarele protestelor din 20 ianuarie și 24 aprilie 2016, dosarul Ludmilei Kozlovska, dosarele pe numele activistului Pavel Grigorciuc, dosarul Gheorghe Petic, dosarul Sergiu Cebotari, dosarele intentate pe numele avocaților Ana Ursachi, Eduard Rudenco, Ion Crețu, Veaceslav Țurcan, Maxim Belinschi și Victor Muntean, ale ex-parlamentarilor Iurie Bolboceanu și Chiril Lucinschi, ale oamenilor de afaceri Andrian și Igor Borș, Victor Jantovan, Valentin Eșanu și Constantin Manole, al politicianului Renato Usatîi, ale judecătorilor Domnica Manole, Gheorghe Balan și Dorin Munteanu, dosarele intentate pe numele mai mulror activiști civici și reprezentanți ai administrației publice locale.

Anticoruptie.md
09/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii