Procurorii anticorupţie au descins cu percheziţii în birourile procurorilor implicaţi în eliberarea lui Veaceslav Platon

Julieta Saviţchi
18/10/2021

Procurorii anticorupţie au descins, luni seara, cu percheziţii în birourile de serviciu ale procuroririlor Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Dumitru Răilean şi Elena Ceruţa.

Surse din cadrul Procuraturii au comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că percheziţiile sunt efectuate în cadrul dosarului în care este învinuit ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, şi anume în partea ce ţine de eliberarea şi retragerea acuzaţiilor în privinţa lui Veaceslav Platon. Aceleaşi surse au precizat că decizia de a face perchezii în birourile celor doi procurori a fost luată după ce Dumitru Răilean a refuzat să prezinte documentele privind revizuirea dosarului, retragerea acuzaţiilor şi eliberarea lui Platon pe motiv că ar fi „foarte ocupat”.

Amintim că Elena Ceruţa este cea care a declarat în instanţă că Procuratura renunţă la acuzaţiile din dosarul în care Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Ceruţa este şi acuzatoarea în dosarul intentat pe numele lui Viorel Morari pentru abuz în serviciu, în care Veaceslav Platon este singura parte vătămată şi solicită de la fostul şef al Procuraturii Anticorupţie despăgubiri de 300.000.000 de dolari.

Procurorul Dumitru Răilean a fost acuzat în dosarul interceptărilor politicienilor din opoziţie, activiştilor civici şi jurnaliştilor în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc. După numirea lui Stoianoglo la şefia Procuraturii Generale, procurorul Răilean şi alţi doi colegi de ai săi implicaţi în interceptări au fost scoşi basma curată. Ulterior, Răilean a fost implicat în procesul de deculpare a lui Platon.

Dumitru Răilean este acuzatorul în dosarul Direcţiei a 5-ea, în care sunt învinuiţi fostul şef al IGP, Alexandru Pânzari, a șefului suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, şi a finului lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir.

Dumitru Răilean și Elena Ceruța sunt procurorii care ar fi semnat procesul verbal a ședinței de lucru de la Procuratura Generală, în cadrul căreia s-a luat decizia de a renunța la învinurile în privința lui Veaceslav Platon. Documentul ar fi fost semnat de către  Alexandr Stoianoglo, adjunctul său, Mircea Roșioru, fostul şef al PCCOCS, Ion Caracuian.


 

Julieta Saviţchi
18/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii