Procurorii anticorupție au descins la Gara de Nord din Chișinău și la Depoul de Locomotive Bălți. Au fost reținute 11 persoane

Anticoruptie.md
23/04/2019

Procurorii Anticorupție, în comun cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI, au descins marți, 23 aprilie, la S.C. „Gara de Nord” Chișinău. În cadrul unei cauze penale pentru luare de mită, au avut loc percheziții atât la instituția vizată, cât și la domiciliul și în automobilele unor angajați. În același timp, procurorii Oficiului Nord al Procuraturii Anticorupție, în comun cu ofițerii Direcției Nord a Centrului Național Anticorupție, au descins în cadrul Depoului de Locomotive Bălți al ÎS „Calea Ferată din Moldova” într-o cauză penală pornită pentru delapidarea averii străine și corupere pasivă.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, în primul caz, din 2016 și până în prezent, șefii de schimb, dispecerii, controlorii de bilete și casierii din cadrul S.C. „Gara de Nord” au organizat o schemă infracțională de extorcare a banilor de la operatorii de transport. Aceștia pretindeau, acceptau și primeau lunar în medie 45 de mii de lei, făcând uz de faptul că pot crea impedimente în activitatea operatorilor de transport.

În urma operațiunilor au fost reținute pentru 72 de ore trei persoane: doi șefi de schimb și un controlor de bilete. Actualmente, se efectuează acțiuni de urmărire penală cu participarea persoanelor reținute. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă amendă în mărime de la 117.500 la 217.500 de lei sau închisoare de la doi la șapte ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la șapte ani.

În al doilea caz, procurorii anunță că au documentat schema infracțională de sustragere sistematică a motorinei din locomotive. Potrivit acesteia, mecanicii de locomotivă angajați ai „Depoului de locomotive Bălți” din cadrul CFM sustrăgeau sistematic motorină de la locomotive în cantitate de 50-200 de litri, pe parcursul unui serviciu, ulterior aceasta fiind desfăcută prin intermediul a doi cumpărători din satul Răuțel, raionul Fălești.

Cel care le proteja activitatea era șeful adjunct al instituției vizate, pretinzând în schimb și primind lunar de la fiecare mecanic câte 500–1.500 de lei. Despre această schemă infracțională știa și șeful de post din cadrul Inspectoratului de Poliție Fălești al IGP, care, în loc să curme acțiunile criminale ale persoanelor menționate, săptămânal, pretindea, accepta și primea personal sau prin intermediul persoanelor apropiate, mijloace bănești și motorină în valoare și cantități nestabilite în prezent de organul de urmărire penală. 

Din momentul pornirii urmăririi penale și monitorizării activității infracționale a fost documentată sustragerea aproximativă a 25 de mii de litri de motorină, ceea ce a cauzat un prejudiciu în valoare de 400 de mii de lei Î.S. „Calea Ferată din Moldova”.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, au fost reținute opt persoane, pentru un termen de 72 de ore. Este vorba de patru mecanici de locomotivă, două persoane civile (cumpărători), șeful adjunct al Depoului de Locomotive Bălți și șeful de post al Postului de poliție din localitatea unde avea loc infracțiunea.

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei suspectați de delapidarea averii străine riscă amendă în mărime de la 42.500 la 67.500 de lei sau închisoare de la doi la șase ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani. Persoanele suspectate de corupție pasivă riscă închisoare de până la șapte ani cu amendă în mărime de la 200.000 la 300.000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la zece ani.

Anticoruptie.md
23/04/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii