Procurorii insistă pe sechestrarea proprietăților de peste hotare ale lui Plahotniuc. Au depus recurs la Curtea de Apel

Anticoruptie.md
01/06/2020

Procuratura Anticorupție a depus luni recurs împotriva hotărârii judecătorului de instrucție prin care demersurile de aplicare a sechestrului pe bunurile de peste hotare ale fostului lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, au fost respinse.

Amintim că, vineri, Judecătoria Chișinău a aplicat sechestru pe 10 dintre imobilele deținute de fostul lider al PDM, în valoare de peste 33 de milioane de lei. Instanța a respins însă cinci demersuri ale procurorilor anticorupție privind aplicarea sechestrului asupra bunurilor, estimate la 7,7 milioane de euro, deținute de Plahotniuc în afara Republicii Moldova. Astfel, sechestrul a fost aplicat pe șase apartamente și patru încăperi comerciale.

Judecătoria Chișinău a respins demersurile privind aplicarea sechestrului pe vilele deținute de Plahotniuc în  Elveția, Franța și România, cinci autoturisme și o barcă, înregistrate în Elveția, precum și patru autoturisme înregistrate în Republica Moldova.

Lista de proprietăți ale lui Plahotniuc a fost întocmită de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale. Procurorii susțin că toate bunurile sunt înregistrate pe persoane terțe, însă s-a stabilit că adevăratul proprietar este Vladimir Plahotniuc. Oamenii legii spun că bunurile mobile și imobile ar fi rezultat din banii sustrași din sistemul bancar din republică. Pentru a asigura recuperarea prejudiciului cauzat prin infracțiuni, procurorii insistă pe instituirea sechestrului pe proprietățile acestuia din țară și de peste hotare.

Acum două săptămâni, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul unui briefing că Vladimir Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți în urma furtului miliardului, și că privința sa urmează a fi înaintate încă trei capete de acuzare Stoianoglo a declarant că banii au fost folosiți pentru procurarea pachetului de acțiuni al unei bănci, clădiri, Companiei de asigurări ASITO, Casei Modei, Hotelului Național, dar și în alte scopuri.

La 22 mai, Judecătoria Chișinău a emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc, în lipsa acestuia, la solicitarea procurorului din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Anticoruptie.md
01/06/2020

Comentarii