„Procurorii mi-au distrus viaţa şi mi-au preluat afacerea”. Nelly Moldoveanu va dona 10 mii de euro pentru reforma Procuraturii

Julieta Saviţchi
16/09/2021
Nelly Moldoveanu

Nelly Moldoveanu, o femeie de afaceri care a câştigat un dosar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, este dispusă să renunţe la întreaga sumă pe care urmează să i-o achite Guvernul Republicii Moldova în calitate de prejudiciu moral. Femeia a spus că va dona banii pentru reformarea procuraturii moldoveneşti, care a hărţuit-o ani de-a rândul cu dosare penale.

„Cu concursul procurorilor mi-a fost preluată afacerea, am fost umilită, dar o să dau banii pentru reforma Procuraturii, ca să nu sufere şi alţi oameni ca mine”, a declarat Nelly Moldoveanu pentru portalul Anticorupţie.md.

După problemele avute cu justiţia moldovenească, Nelly Moldoveanu a plecat în Elveţia unde şi-a deschis o mică afacere.

Femeia este singurul fondator al întreprinderii Nucul de aur, înregistrată în 2006 în satul Cimişeni, raionul Criuleni, acum în proces de insolvabilitate. Firma deţinea 300 de hectare de plantaţii de nuci.

În septembrie 2012, Nelly Moldoveanu a împrumutat de la i familie, prieteni cu fostul ei soţ, 400 000 lei pentru a achita rata la creditul de 250 000 USD, sumă care urma să o restituie îndată ce va strînge roada din livadă în toamna 2012. Aceasta a transmis banii fostului soţ ca să achite datoria. .

În 2014, Moldoveanu Nelly a fost somată de foştii creditori să-i restituie datoria. Atât fostul ei soţ, cât şi prietenii săi, au negat transmiterea banilor. Creditorii s-au adresat în instanţa civilă, dar au depus şi o plângere la poliţie, în care au învinuit-o pe Moldoveanu de escrocherie. În baza acestei plângeri, procurorii au pornit un dosar penal şi au dispus reţinerea femeii de afaceri. Moldoveanu Nelly a fost reţinută de poliţie în livada SRL Nucul de aur, în timp ce aceasta supraveghea efectuarea lucrărilor agricole.

La 25 mai 2016, Judecătoria sectorului Râşcani a Capitalei a condamnat-o pe Nelly Moldoveanu la nouă ani de închisoare, sentinţa fiind menţinută, în 2017, de Curtea de Apel Chişinău.

Curtea Supremă de Justiţie a transmis dosarul la rejudecare, însă Curtea de Apel Chişinău a condamnat-o din nou, în 2018, pe Moldoveanu. Sentinţa a fost atacată, iar cererea de recurs se află până în prezent pe rol la Curtea Supremă de Justiţie.

În acest timp, instanţa civilă a emis o decizie care a devenit irevocabilă, iar Nelly Moldoveanu a achitat datoria, pentru a doua oară, fapt confirmat de executorul judecătoresc, George Boţan.

Procuratura Generală a venit cu o reacţie după ce a fost anunţată decizia CEDO în dosarul Moldoveanu versus Republica Moldova. „Subiectul incriminării, ca infracțiuni, în special de escrocherie, delapidarea averii străine, cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere (art.190, 191, 196 Cod Penal) a constituit o prioritate în agenda procurorului general chiar de la preluarea mandatului, atunci când la nivelul Procuraturii Generale s-a dispus analizarea situației de fapt la subiect. Generalizarea a evidențiat practica vicioasă și neuniformă la acest compartiment al activității organelor de urmărire penală și a procurorilor. Gravitatea situației culmina cu faptul că, în decursul a zeci de ani, aceste practici au fost susținute și de practica judecătorească vicioasă, în acest sens, mai multe persoane fiind condamnate pentru fapte de neonorare a unor obligațiuni rezultate din contracte sau alte angajamente civile” se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Conducerea instituţiei a lansat un apel către persoanele care se consideră victime ale urmăririlor penale abuzive să sesizeze Procuratura Generală.

 

Julieta Saviţchi
16/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii