Procurorii vor relua procesul penal pe numele academicienilor Gheorghe și Maria Duca. S-ar fi îmbogățit ilegal

Victoria Dodon
17/02/2017
Gheorghe și Maria Duca. Foto: vipmagazin.md

Procuratura Anticorupție va relua procesul penal pornit pe numele lui Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe, și al soției sale, Maria Duca, rector al Universității Academiei, după ce instanța de judecată a anulat ordonanțele procurorilor de neîncepere a urmăririi penale pe numele celor doi. Decizia a fost luată de magistratul Vitalie Budeci de la Judecătoria sectorului Buiucani, care a emis o încheiere miercuri, 15 februarie.

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, procurorii nu vor ataca hotărârea magistraților. „Instanța de judecată a anulat ordonanțele procurorilor și a dispus reluarea investigațiilor. Nu intenționăm să atacăm în apel,nu aș vedea temei. Instanța s-a expus, procesul penal va fi continuat reieșind din indicațiile acesteia”, a precizat Viorel Morari pentru Anticoruptie.md.

Încheierea instanței vine după ce, în toamna anului trecut, Ilie Donică, președintele Institutului de Horticultură și Tehnologii Alimentare, a depus o plângere la organele de drept pe numele academicienilor Duca. Potrivit lui Donică, Gheorghe și Maria Duca au primit în anul 2015 salarii, premii și suplimente salariale în sumă totală de circa jumătate de milion de lei din activitatea desfășurată în cadrul AȘM, la Universitatea Academiei, Universitatea de Stat, Institutul de Chimie, Biblioteca „A. Lupan” a AȘM și Centrul de Proiecte Internaționale, bani care ar fi fost încasați ilegal. În cadrul unei conferințe de presă de la 13 decembrie 2016, Ilie Donică a precizat că s-a plâns mai multor instituții, inclusiv Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Generale, iar în urma adresărilor sale ar fi fost creată o inspecție în cadrul Ministerului Finanțelor, care ar fi confirmat ilegalitățile admise. Totodată, soții Duca ar fi întors o partea din bani instituțiilor vizate, recunoscându-și vina, dar, potrivit președintelui Insitutului de Horticultură, acest fapt nu trebuie să-i scape de răspundere penală.

Pe 16 noiembrie, procurorii Anticorupție au emis o ordonanță prin care a fost refuzată pornirea urmăririi penale „din motivul lipsei laturei obiective și subiective a infracțiunii”. Ilie Donică a atacat actul în instanță, iar odată cu reluarea investigațiilor, academicienii Duca riscă dosar penal. Am încercat să aflăm detalii despre încălcările depistate de Ministerul Finanțelor, însă reprezentanții instituției ne-au sugerat să ne adresăm la CNA. Nici Gheorghe Duca și nici Maria Duca nu au răspuns la telefon pentru a comenta hotărârea judecătorului.

Anticoruptie.md a scris anterior, în cadrul unei anchete, despre veniturile de milioane ale soților Duca, obținute din știință, inclusiv de la instituții afiliate Academiei de Știință. Potrivit declarațiilor de venit pentru anul 2015, cei doi au câștigat peste 1,3 milioane de lei din salarii, pensii, indemnizații și activitatea de cercetare.  Salariul de rector al Mariei Duca se ridică la peste 21.000 de lei lunar, alte venituri fiind cumulate din activitatea didactică și de cercetare, precum și servicii acordate firmei AMG-Agroselect Comerț SRL, care se ocupă cu cultivarea și prelucrarea semințelor de floarea-soarelui. De cealaltă parte, Gheorghe Duca a avut în 2015 un salariu de puțin peste 13.000 de lei în calitate de manager al Academiei și a raportat alte peste 334.000 de lei venituri adunate din activități de cercetare în cadrul Institutului de Chimie, la mai multe organizații internaționale și la Hygieiacom SRL, companie care anul trecut a beneficiat de susținere din bugetul de stat pentru implementarea unui proiect privind extracția și fabricarea uleiului de struguri. 

Anul trecut, familia Duca a vândut mai multe terenuri pe care le avea în orașul Codru din mun. Chișinău și în or. Sângerei, tranzacții de pe urma cărora s-a îmbogățit cu alte 186.497 de lei. Soții dețin o casă de locuit de 185 de metri pătrați și un garaj pe strada Valea Dicescu din Capitală, imobil care valorează în jur de două milioane de lei, precum și un teren cu o construcție neterminată, în valoare de 95.000 de lei. În lista de proprietăți a fost trecută și vila de vacanță din oraşul Borsec, judeţul Harghita, România, cu o suprafaţă totală de 658 de metri pătraţi. O anchetă realizată în cadrul unui proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice a arătat că valoarea locuinței poate depăşi 100.000 de euro, judecând după preţurile din acea zonă. În acte, valoarea casei este de doar 12.500 de euro. Pentru comparaţie, un metru pătrat de teren într-o zonă bună din Borsec se vinde chiar şi cu 40 de euro. Preşedintele AŞM a spus însă jurnaliștilor că oricine îşi poate lua vilă în Borsec, întrucât ar fi ieftine. 

Victoria Dodon
17/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii