Procurorul care a gestionat dosarul expulzării profesorilor turci, supus anchetei de serviciu. Cum se justifică omul legii

Julieta Savițchi
10/09/2020

Șeful adjunct al Procuraturii muncipiului Chișinău, Victor Plugaru, procurorul care a gestionat dosarul expulzării profesorilor turci, va fi supus unei anchete de serviciu. Acuzatorul declară că a acționat în conformitate cu legea și că nu-i este frică de verificări.

Procuratura Generală a anuțat, joi, într-un comunicat de presă, că a dispus efectuarea unei anchete de serviciu „în cadrul căreia vor fi stabilite obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz, ținând cont de principiul independenței procesuale a acuzatotului de stat și de responsabilitatea lui în raport cu toate elementele relevante ale cazului”. 

În document se precizează că decizia a fost luată „ca urmare a reacțiilor, unele cu tentă speculativă, în cazul condamnării fostului director al SIS”. Comunicatul Procuraturii generale a fost emis la câteva ore după ce deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a scris pe rețele de socializare că deține informații precum că ex-directorul SIS, Vasile Botnari, ar fi fost condamnat doar la o amendă, iar procurorul pe caz, care a solicitat doi ani de închisoare pentru inculpat, nu a contestat sentința. Solicitat de reporterii Anticoruptie.md, Victor Plugaru a declarat că nu a comis nicio abatere și că nu poate să ne ofere mai multă informație pe motiv că dosarul este secretizat. Același motiv a fost invocat de acuzator și atunci când a refuzat să ne răspundă la întrebarea dacă sentința pronunțată de prima instanță a fost constestată la Curtea de Apel. 

Potrivit comunicatului Procuraturii Generale, sentința Judecătoriei Chișinău a fost secretizată de magistratul în examinarea căruia a ajuns dosarul. Procurorul a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinței, însă instanța nu a dat curs solicitării. 

Amintim că ședințele de judecată în dosarul respectiv au fost ținute cu ușile închise, iar Victor Plugaru a solicitat ca dosarul să fie secretizat. 

Julieta Savițchi
10/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii