Procurorul care a gestionat dosarul expulzării profesorilor turci, supus anchetei de serviciu. Cum se justifică omul legii

Julieta Savițchi
10/09/2020

Șeful adjunct al Procuraturii muncipiului Chișinău, Victor Plugaru, procurorul care a gestionat dosarul expulzării profesorilor turci, va fi supus unei anchete de serviciu. Acuzatorul declară că a acționat în conformitate cu legea și că nu-i este frică de verificări.

Procuratura Generală a anuțat, joi, într-un comunicat de presă, că a dispus efectuarea unei anchete de serviciu „în cadrul căreia vor fi stabilite obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz, ținând cont de principiul independenței procesuale a acuzatotului de stat și de responsabilitatea lui în raport cu toate elementele relevante ale cazului”. 

În document se precizează că decizia a fost luată „ca urmare a reacțiilor, unele cu tentă speculativă, în cazul condamnării fostului director al SIS”. Comunicatul Procuraturii generale a fost emis la câteva ore după ce deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a scris pe rețele de socializare că deține informații precum că ex-directorul SIS, Vasile Botnari, ar fi fost condamnat doar la o amendă, iar procurorul pe caz, care a solicitat doi ani de închisoare pentru inculpat, nu a contestat sentința. Solicitat de reporterii Anticoruptie.md, Victor Plugaru a declarat că nu a comis nicio abatere și că nu poate să ne ofere mai multă informație pe motiv că dosarul este secretizat. Același motiv a fost invocat de acuzator și atunci când a refuzat să ne răspundă la întrebarea dacă sentința pronunțată de prima instanță a fost constestată la Curtea de Apel. 

Potrivit comunicatului Procuraturii Generale, sentința Judecătoriei Chișinău a fost secretizată de magistratul în examinarea căruia a ajuns dosarul. Procurorul a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinței, însă instanța nu a dat curs solicitării. 

Amintim că ședințele de judecată în dosarul respectiv au fost ținute cu ușile închise, iar Victor Plugaru a solicitat ca dosarul să fie secretizat. 

Julieta Savițchi
10/09/2020Become a Patron!

Comentarii