Procurorul general cere ridicarea imunităţii liberal-democratului Vlad Filat

Victoria Dodon
15/10/2015
Foto: PLDM

Procurorul general Corneliu Gurin a cerut joi, 15 octombrie, ridicarea imunităţii parlamentare a liderului PLDM şi deputatului Vlad Filat pentru punerea sub învinuire şi arestarea acestuia pentru că ar fi implicat direct în fraudele din sistemul financiar-bancar, care au afectat situaţia economică a Republicii Moldova. 

"Avem probe concludente vizând implicarea lui Vlad Filat în fraudele de la Banca de Economii, au fost audiaţi martori, există depoziţii confirmate, documente şi declaraţii. Un vot negativ dat solicitării noastre înseamnă cel puţin suspendarea anchetei pe o durată incertă, în timp ce prejudiciul este estimat la sute de milioane de euro. (...) Este vorba de o crimă deosebit de gravă, de situaţii legate de influenţarea martorilor, distrugerea probelor, imposibilitatea aplicării sechestrelor pe anumite bunuri pentru recuperarea prejudiciului creat la BEM", a declarat Gurin în plenul Legislativului. 

Potrivit unei solicitări depuse de Procuratura Generală în Parlament, Vlad Filat, fiind o persoană cu funcţie de demnitate publică, „a estorcat şi a primit de la directorul Dufremol, Ilan Shor, mijloace financiare, bunuri şi servicii ce nu i se cuvin, în sumă de peste 60 de milioane de dolari SUA, pentru a facilita încetarea controalelor iniţiale la Dufremol de către organele de stat, pentru a organiza numirea lui Ilan Shor în calitate de consul onorific al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, pentru a asigura adoptarea de către Guvern a unei hotărâri prin care să se permită comercializarea produselor petroliere în regim duty free”.

Totodată, în perioada 2013-2014, Vlad Filat ar fi pretins şi ar fi primit de la Ilan Shor, personal şi prin mijlocitori, bani, servicii şi alte bunuri în sumă totală de peste 190 de milioane de dolari. Banii ar fi fost primiţi pentru efectuarea mai multor acţiuni, inclusiv adoptarea unor acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni la Banca de Economii fără participarea statutului, fapt ce a general diminuarea pachetului statului în capitalul social al BEM până la 33,3% şi preluarea controlului Consiliului de Administrare a BEM de către Ilan Shor. 

Vlad Filat a declarat că era pregătit pentru un asemenea scenariu.

„Pe de o parte cu Usatîi, pe de altă parte cu procurorul general, în speranța că o să fie justiție corectă. Jertfa care se aduce astăzi va duce clar la destrămarea acestui sistem odios care duce la putrefacție țara în care trăim. Dacă spuneam că alegerile anticipate sunt nedorite, acum pot să spun că oamenii trebuie să aleagă între ceea ce este și ceea ce își doresc ei, în speranța că vor avea posibilitatea de a-și exprima opțiunea de vot. Atât timp cât Plahotniuc este prezent în viața publică din Moldova, țara nu are un viitor. Când vorbesc de el nu vă gândiți doar la dânsul”, a replicat liberal-democratul. 

Procurorii Anticorupție care investighează cazul au evitat să ne spună dacă, de rând cu Vlad Filat, în vizorul lor au ajuns și alți politicieni sau demnitari. "Toate solicitările Procuraturii de la această etapă din Parlament sunt pendinte. Până la finalizarea acestora, sub nicio formă nu ar fi corect să oferim vreun comentariu. Aveți un pic de răbdare. Să vedem decizia, iar apoi și ce se întâmplă mai departe", ne-a declarat Adriana Bețișor.  

La acest subiect a fost convocată Comisia juridică numiri şi imunităţi a Parlamentului, care urmează să examineze demersul procurorului general.

 

Victoria Dodon
15/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii