Procurorul general interimar le-a vorbit colegilor din România despre dosarul lui Vlad Filat: „A generat un atac fără precedent asupra procurorilor”

Anticoruptie.md
12/11/2016
Eduard Harunjen, procuror general interimar. Foto: CIJM

Dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru acte de corupție, a pus presiune pe procurorii care au investigat cazul și a generat un atac fără precedent asupra instituției, a declarat Eduard Harunjen, procurorul general interimar, în cadrul Forumului moldo-român în domeniul Justiției, desfășurat la Chișinău. În context, Eduard Harunjen a promis că după decizia Curții de Apel Chișinău, societatea civilă va avea „acces nelimitat la materialele dosarului”, examinat în ședințe închise.

„Este unul dintre cazurile care au generat un atac fără precedent asupra instituției noastre, un atac în care au fost aruncate toate forțele figuranților în dosar. Este ireal de greu să organizăm astfel de procese, să dai promisiuni participanților că nu vor avea de suferit după ce vor da depoziții. Din punctul de vedere al PR-ului ar fi fost mult mai bine pentru noi dacă acest caz ar fi fost public. Multe speculații ar fi dispărut de la sine. Am stat și am ținut pieptul dârz acestei situații”, a explicat procurorul general interimar colegilor din România.

Eduard Harunjen a promis că după decizia Curții de Apel Chișinău în cazul lui Vlad Filat, societatea civilă va avea „acces nelimitat la toate materialele dosarului”. „Tactica procurorului care și-a asumat curajul să investigheze această cauză a fost secretizarea etapei de verificare a pertinenței probelor, pentru a nu face publice numele și caracterul depozițiilor. Vă dați seama că sentința nu va putea fi ținută veșnic în taină. Dacă considerați că luarea unui prim-ministru luat din sala de ședințe a Parlamentului care are o infracțiune voluminoasă și o influență mare în societate nu este un caz deosebit, așa cum este prevăzut de legislator, atunci rămâne să intrăm în dispute adânci în acest caz”, a mai spus procurorul general interimar, referindu-se la prevederile legale în cazul dosarelor care pot fi examinate în ședințe închise. 

Curtea de Apel Chișinău a menținut vineri, 11 noiembrie, sentința de condamnare a politicianului, dictată anterior de Judecătoria sectorului Buiucani. În schimb, magistrații au dispus anularea parțială a confiscării averii. Vlad Filat a declarat că decizia de judecată este ilegală și că o va contesta la Curtea Supremă de Justiție.

Liberal-democratul a fost reținut la 15 octombrie pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Șor.

La începutul acestei săptămâni, Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o anchetă din care reiese că cel puțin două dintre persoanele despre care Ilan Șor afirmă că ar fi fost intermediare la acordarea mitei în valoare de 320 de milioane de lei nu au fost niciodată în Republica Moldova și nici nu îi cunosc pe Ilan Șor și Vlad Filat.

Atât societatea civilă, cât și Vlad Filat au cerut anterior ca procesul să fie public, cu toate acestea toate ședințele s-au desfășurat cu ușile închise. 

Anticoruptie.md
12/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii