Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pentru 72 de ore chiar din biroul său

Mădălin Necșuțu
05/10/2021

Procurorul General al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo a fost reținut, marți seară, pentru 72 de ore, chiar din clădirea Procuraturii Generale. Procurorul Victor Furtună a descins în biroul lui Stoianoglo de unde l-a reținut pe acesta, înainte ca Stoianogloă țină un briefing de presă. Furtună a fost însoțit de mai mulți lucrători de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS)

Ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, a anunțat marți după-amiază că procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost suspendat din funcție și că este urmărit penal în urma unei sesizări depuse de deputatul PAS, Lilian Carp.

„Acum câteva minute în urmă am fost informat prin e-mail că procurorul desemnat astăzi de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo”, a declarat Litvinenco.

Pe perioada cercetărilor, Stoianoglo va avea drepturile suspendate ce derivă din funcția sa. De asemenea, adjuncții săi vor fi suspendați.

„Prin urmare, în acest moment nu avem o conducere a procuraturii. Deși legea prevede că CSP se convoacă în ședință în cinci zile de la intervenirea unei astfel de situații, consider că este nevoie de convocarea unei ședințe extraordinare chiar astăzi, pentru a selecta și a propune Președintelui țării un Procuror General interimar”, a mai precizat ministrul Justiției.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a examinat marți și apoi a aprobat o sesizare depusî de deputatul PAS și șeful Comisiei de Securitate din Parlamentul Republicii Moldova, Lilian Carp, împotriva procurorului general.

Mădălin Necșuțu
05/10/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii