Procurorul general suspendat va apărea în curând pe banca acuzaţilor. Pentru care infracţiune va fi adus în instanţă Alexandr Stoianoglo

Julieta Saviţchi
27/11/2021

Procuratura Anticorupţie a finalizat şi este gata să trimită în judecată un dosar intentat procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Este vorba despre epizodul prin care procurorul general a dispus acordarea indemnizaţiei unice de 270.000 de lei fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem.

Surse din cadrul Procuraturii Anticorupţie ne-au comunicat că procurorul a disjungat într-un dosar separat epizodul cu Chitoroagă, fiind deja acumulate toate probele. Totodată,Stoianoglo a fost citat, vineri la Procuratura Anticorupţie, pentru ,,concretizarea învinuirii”.

Procurorii susţin că Nicolae Chitoroagă nu a avut dreptul la indemnizaţia unică, deoarece în perioada respectivă era urmărit penal.

Chitoroagă a fost reținut 21 noiembrie 2019, pentru 72 de ore, fiind bănuit într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Procuratura Anticorupție a pornit cercetările după ce s-a autosesizat în urma unei anchete realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova. Chitoroagă a fost plasat în arest pentru 15 zile, iar după exprirarea mandatului de arestare, a fost lăsat să plece acasă.

Ordinul privind demisia lui Chitoroagă a fost semnat de Stoianoglo la 23 ianuarie 2020, în aceeaşi zi când a fost depusă cererea de demisie. Pe lângă acceptarea cererii de demisie a lui Chitoroagă, Stoianoglo a dispus să îi fie acordată şi indemnizaţia unică, prevăzută de Legea cu privire la Procuratură, pentru acuzatorii care părăsesc sistemul.

La data când a fost eliberat din sistem, Nicolae Chitoroagă avea statut de învinuit într-un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. Amintim că, la 26 iunie 2018, Nicolae Chitoroagă a demisionat din funcția de șef al PCCOCS, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani, în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc.

El a declarat că motivul demisiei ar fi „presiunile enorme asupra instituției” și asupra sa. A doua zi după ce a plecat de la șefia PCCOCS, Chitoroagă a fost transferat în funcția de procuror ordinar în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău. El nu a lucrat nicio zi după ce a renunţat la şefia PCCOCS. A stat aproape șapte luni în concediu pe motiv că nu a beneficiat de concediul anual mai mulţi ani consecutiv.

Aceleaşi surse au precizat pe pe celelalte capete de acuzare în privinţa lui Stoianoglo înca se mai lucrează.

Alexandr Stoianoglo ar putea să se mai aleagă în timpul apropiat cu încă un dosar penal. Consiliul Superior al Procurorilor l-a obligat, săptămâna trecută, pe procurorul Andrei Bălan să examineze bănuielile de depășire de către Alexandr Stoianoglo, în calitate de procuror general, a atribuțiilor de serviciu în scopul protejării fostului șef al SIS, Vasile Botnari, și a altor persoane cu care ultimul a acționat în complicitate.

CSP a mai decis să investigheze și să examineze complet și obiectiv circumstanțele cazului de capturare și transfer ilegal de unor cetățeni turci – profesori ai lanțului de licee private Orizont - în Turcia, care a avut loc la data de 6 septembrie 2018 sub pretextul unor acuzații de terorism.


 

Julieta Saviţchi
27/11/2021Follow us on Telegram

Comentarii