Procurorul Igor Popa, plasat sub control judiciar // Procurorii anticorupție vor contesta decizia magistraților

Cornelia Cozonac
26/11/2021
CIJM

Șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii, Igor Popa, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, a fost plasat vineri sub control judiciar. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus înlocuirea măsurii preventive arest la domiciliu cu măsura alternativă - liberarea provizorie sub control judiciar pe un termen de 30 zile. Procurorii anticorupție au anunțat că vor contesta cu recurs încheierea judecătorească de plasare sub control judiciar a şefului Oficiului Ciocana, Igor Popa.

Magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, au examinat demersul procurorilor anticorupţie cu privire la prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 zile, în privinţa învinuitului Igor Popa. Procurorii anticorupție și-au argumentat demersul prin faptul că „sunt în plină desfășurare a cercetării cazului și administrării de probatoriu, au prezentat probe noi care justifică actualitatea riscurilor ce impun necesitatea aflării învinuitului în arest la domiciliu”. Cu toate acestea magistraţii nu au admis solicitarea procurorului.

Procuratura Anticorupția a anunțat, printr-o postare publică pe pagina sa de Facebook, că încheierea judecătorului este neîntemeiată şi urmează a fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Chişinău.

Igor Popa a fost reţinut pe 9 noiembrie. Procuratura Anticorupţie a pornit dosarul penal pe numele lui Igor Popa în baza anchetei „VIDEO // Divorțul fictiv și averea tăinuită a procurorului Igor Popa”, realizată de reporterii portalului Anticoruptie.md despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău. Soția lprocurorului a încercat să reducă la tăcere jurnaliștii încă de la momentul în care aceșria au început să documenteze la acestă anchetă. Despre cum aceasta a hărțuit jurnaliștii vedeți articolul „STUDIU DE CAZ Cum a încercat soția unui procuror să reducă la tăcere jurnaliștii”. 

Igor Popa a fost subiectul mai multor anchete realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice. Una dintre anchete îl vizează pe procurorul Popa în timpul evenimentelor din 7-8 aprilie 2007, când dipunea judecarea tinerilor protestatari în comisariatele de poliţie. Mai multe detalii vedeți în achetele RECHIZITORIU: 7 aprilie 2009. Cum (NU) au fost pedepsiți polițiștii torționari, judecătorii și procurorii și  RECHIZITORIU: 7 aprilie 2009. Zece ani de injustiție, dar și 7 aprilie 2009. Piramida ruşinii.  

Cornelia Cozonac
26/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii