Procurorul Ruslan Popov, pe banca acuzaților. Contribuția reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova

Ilie Gulca
21/06/2022
Ruslan Popov (dreapta). Captură de ecran: Anticoruptie.md

Dosarul penal în privința unui fost adjunct al procurorului general suspendat, Ruslan Popov, și a complicilor săi, a fost remis magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinare în fond. Afacerile necunoscute ale procurorului Popov au fost descoperite de către jurnaliştii de la portalul Anticoruptie.md şi descrise în câteva investigaţii în baza cărora s-au autosesizat procurorii anticorupţie.

Pe 27 mai 2022, procurorii au încheiat urmărirearea penală, după care, atât fostului procuror, cât și complicilor acestuia le-au oferit posibilitatea să facă cunoștință cu materialele cauzei penale.

Ulterior, partea apărării a formulat mai multe cereri și demersuri pentru completarea urmăririi penale. Prin urmare, după examinarea acestora, procurorii au întocmit rechizitoriu și au expediat dosarul în instanța de judecată.

Fostul adjunct al procurorului general suspendat, Ruslan Popov, și complicii acestuia sunt acuzați pe un episod de îmbogățire ilicită, disjuns din dosarul de bază.

Fostului procuror i se mai incriminează săvârșirea a opt episoade de fals în declarația de avere și interese personale.

Reţinut la începutul lunii octombrie 2021, Popov s-a aflat în arest preventiv aproape 30 de zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție.

Iniţial, Judecătoria Chişinău a dispus plasarea sa în arest la domiciliu, însă peste câteva zile Curtea de Apel Chişinău a dat curs demersului procurorilor anticorupţie de a-l plasa în izolator.

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a modificat deciziile instanţei de fond în privinţa lui Popov, prelungindu-i arestul la domiciliu. Fostul procuror a scăpat de măsura preventivă în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Procurorul Popov a fost suspendat din funcţie pe durata desfăşurării anchetei, iar în luna martie 2021 a depus cerere de eliberare din sistem, care i-a fost acceptată.

Ruslan Popov este învinuit într-un dosar penal intentat pentru îmbogăţire ilicită. Procurorul ar fi beneficiarul final al unei livezi moderne şi a unui frigider pentru păstrarea fructelor înregistrate pe numele tatălui, un simplu pensionar din satul Mileştii Mici.

De partea cealaltă, Ruslan Popov pledează nevinovat.

Ilie Gulca
21/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii