Promiteau credite, furau bani: schemă frauduloasă de 300.000 de euro, destructurată

Anticoruptie.md
06/05/2025
zcj.ro

Un grup infracțional bine organizat a fost destructurat de procurorii PCCOCS și ofițerii Direcției Combaterea Criminalității Organizate și ai INI, după ce a prejudiciat peste 300.000 de euro printr-o schemă de escrocherie transnațională, vizând cetățeni din România.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupului se dădeau drept reprezentanți sau manageri ai unor companii de creditare. Prin metode de manipulare, aceștia convingeau victimele să investească sume importante de bani, care erau apoi transferate în conturi controlate de suspecți și sustrase prin operațiuni financiare menite să le ascundă originea.

Investigațiile au scos la iveală faptul că suspecții clonau datele bancare ale victimelor și accesau cardurile acestora, sub pretextul oferirii unor credite. Banii erau apoi transferați în conturi de tip „wallet”, care deocamdată nu au fost identificate.

La 5 mai, cu sprijinul mascaților de la BPDS „Fulger”, a fost descins într-un call centru din Chișinău, unde opt persoane bine instruite desfășurau activități ilegale. În urma perchezițiilor, au fost ridicate telefoane, calculatoare, carduri de acces și alte probe.

Liderul call centrului, un bărbat de 24 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore, urmat de administratorul în vârstă de 26 de ani, responsabil de gestionarea fondurilor obținute ilegal. Ambii se află în izolatorul de detenție preventivă al Poliției Chișinău.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă până la 15 ani de închisoare, amenzi de până la un milion de lei și interdicția de a ocupa anumite funcții pentru o perioadă de până la cinci ani.

Anticoruptie.md
06/05/2025




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii