Pronunțarea sentinței în dosarul coruperii deputaților, amânată. Inculpatul este la Tiraspol

Julieta Saviţchi
07/07/2016
Foto: zdg.md

Pe ultima sută de metri, examinarea dosarului coruperii deputaţilor a fost din nou amânată. Nici inculpaţii şi nici avocaţii lor nu s-au prezentat la şedinţa de judecată programată pentru ziua de joi, 7 iulie, când urmau să aibă loc dezbaterile judiciare şi să fie prezentat ultimul cuvânt al inculpaţilor, după care să fie pronunţată sentinţa. Următoarea şedinţă a fost programată pentru luni, 11 iulie.

Anatolie Ceachir, unul din cei patru avocaţi ai lui Vitalie Burlacu, a depus în ajun o cerere de amânare pe motiv că ar fi antrenat într-un alt proces de judecată. Procurorul Vitalie Galeru a solicitat în cadrul instanţei ca lui Burlacu să-i fie atribuit un avocat achitat de stat, iar Anatolie Cheachir să fie amendat pentru tergiversare intenţionată a procesului.

Dosarul privind coruperea deputaţilor se află pe rol timp de doi ani. Potrivit procurorului Galeru, în acest dosar au fost numite 48 de şedinţe de judecată, dintre care o treime au fost amânate din cauza că inculpaţii sau apărătorii acestora nu se prezentau. „Avocaţii lui Burlacu au prezentat certificate medicale, precum că clientul său ar suporta maladii foarte grave. Ultimul certificat a fost eliberat de către o instituţie medicală din stânga Nistrului, din care motiv noi nu putem verifica autenticitatea documentului”, a declarat Vitalie Galeru. La  rândul său, Anatolie Ceachir susţine că Burlacu se află la recuperare într-o instituţie medicală din Tiraspol, după ce a suferit un atac cardiovascular şi a solicitat anterior ca ședința să fie amânat pentru luna august.

Fostul polițist Vitalie Burlacu și modelul Irina Baglaiau fost reținuți la 7 martie 2014, în timp ce urmau să transmită 250 de mii de dolari unui deputat, pentru a părăsi fracțiunea din care făcea parte. După ce a fost eliberat din arest preventiv, Burlacu nu s-a mai prezentat la şedinţele de judecată. Procurorii l-au anunţat pe Vitalie Burlacu în urmărire generală, însă nu au putut obţine mandat de arestare, deoarece acesta s-a aflat în arest mai mult de un an.

 

Julieta Saviţchi
07/07/2016

Comentarii