Proprietățile de peste hotare ale lui Vladimir Plahotniuc vor fi puse sub sechestru

Anticoruptie.md
12/10/2020

Proprietățile din România, Franța și Elveția, ale fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, estimate la peste 160 de milioane de lei, urmează să fie puse sub sechestru de către autoritățile din țările respective. Anunțul a fost făcut luni de Procuratura Generală, care a precizat că acuzatorii au administrat probe suplimentare și au convins magistrații că anume Vladimir Plahotniuc este beneficiarul efectiv al bunurilor stabilite.

Este vorba despre vilele lui Plahotniuc din Elveția, Franța și România, cinci autoturisme și o barcă (înregistrate în Elveția). La fel, urmează să fie aplicat sechestru pe nouă apartamente, înregistrate pe numele soției lui Plahotniuc, precum și pe patru autoturisme (înregistrate în Republica Moldova).

„Procurorii au adus suficiente probe, confirmate documentar de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale și Serviciul de Informații și Securitate, care demonstrează că, beneficiarul efectiv al proprietăților este învinuitul, chiar dacă toate sunt înregistrate pe numele unor terți. Potrivit celor constatate, bunurile mobile și imobile ar fi rezultat din banii sustrași din sistemul bancar din republică, iar pentru a asigura recuperarea prejudiciului cauzat prin infracțiuni, procurorii au insistat pe instituirea sechestrului pe proprietățile acestuia din țară și de peste hotare”, se arată într-un comunicat al PG.

Amintim că, la sfârșitul lunii mai curent, Judecătoria Chișinău a aplicat sechestru pe 10 dintre imobilele deținute de fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, în valoare de peste 33 de milioane de lei. Instanța a respins însă cinci demersuri ale procurorilor anticorupție privind aplicarea sechestrului asupra bunurilor, estimate la 7,7 milioane de euro, deținute de Plahotniuc în afara Republicii Moldova. Magistrații au admis doar un demers din cele șase privind aplicarea sechestrului asupra imobilelor lui Plahotniuc. Astfel, sechestrul a fost aplicat pe șase apartamente și patru încăperi comerciale. Judecătoria Chișinău a respins însă demersurile privind aplicarea sechestrului pe vilele deținute de Plahotniuc în  Elveția, Franța și România, cinci autoturisme și o barcă, înregistrate în Elveția, precum și patru autoturisme înregistrate în Republica Moldova.

Procurorii au depus recurs împotriva hotărârii judecătorului de instrucție prin care demersurile de aplicare a sechestrului pe bunurile de peste hotare ale fostului lider al democraților, Curtea de Apel Chișinău a respins însă, ca neîntemeiat, recursul acuzatorilor.

Vlad Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari.

Anticoruptie.md
12/10/2020

Comentarii