Punct final în dosarul lui Vlad Filat. CSJ a respins recursul în anulare pe cazul ex-premierului

Anticoruptie.md
12/12/2017
Vlad Filat la Curtea de Apel Chişinău. Foto: CIJM

Magistraţii Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) au respins recursul în anulare, o cale extraordinară de atac, depus de avocaţii fostului prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru acte de corupţie. Plenul Colegiului Penal al CSJ a declarat solicitarea drept vădit neîntemeiată. 

Apărătorii au depus cererea la Curte în luna septembrie. Aceştia au solicitat CSJ casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Vlad Filat să fie achitat și eliberat din detenție. 

„Este regretabil că CSJ a respins recursul în anulare. Eu vă asigur că dosarul Filat nu se încheie aici. Vlad Filat își va găsi dreptatea la CEDO. Cu părere de rău, până când se va expune CEDO, Vlad Filat va fi izolat de societate. Eu cred în continuare că magistrații au comis o încălcare gravă prin faptul că l-au condamnat ilegal pe clientul nostru. Vlad Filat își va găsi dreptatea la CEDO, așa cum s-a întâmplat și într-un caz analogic cu fostul premier georgian, Vano Mirabișvili. Urmează mai multe acțiuni pe care le vom pune în aplicare. Avem un plan de acțiuni pe care îl vom implementa din 2018. Din acest plan face parte comunicarea cu comunitatea internațională, dar și publicarea mai multor acte din dosar care scot la iveală acele ilegalități făcute în dosarul lui Filat. Așteptăm că CEDO să se expună pe acest dosar”, se arată într-o postare publicată pe Facebook de reprezentații Casei de avocatură „Popa și Asociații”.

Ex-premierul Republicii Moldova Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Șor. Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o anchetă din care reiese că cel puțin două dintre persoanele despre care Ilan Șor afirmă că ar fi fost intermediare la acordarea mitei în valoare de 320 de milioane de lei nu au fost niciodată în Republica Moldova și nici nu îi cunosc pe Ilan Șor și Vlad Filat.

În luna august, Vlad Filat a depus o cerere la Curtea de la Strasbourg. Fostul prim-ministru a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale. Şi în anul 2015, Vlad Filat a depus o plângere la CtEDO „Filat c/Moldovei”, care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală.

Atât societatea civilă, cât și Vlad Filat au cerut anterior ca procesul să fie public, cu toate acestea toate ședințele s-au desfășurat cu ușile închise. 

Anticoruptie.md
12/12/2017Become a Patron!

Comentarii