Punct în prima cerere de revizuire a dosarului Filat: Demersul avocaților fostului premier, respins

Julieta Savițchi
07/10/2019

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul avocaților lui Vladimir Filat privind revizuirea dosarului în care fostul premier a fost condamnat la 9 ani de detenție.

CSJ și-a argumentat recursul prin faptul că “nu întrunește condițiile de conținut, iar instanța de recurs nu este competentă să completeze din oficiu recursul ordinar al avocatului și condamnatului cu circumstanțe în fapt şi în drept, care l-ar justifica, și să se expună, apoi, asupra unor temeiuri neargumentate legal de recurenți”. Totodată, ”instanța judecătorească nu este organ de urmărire penală, nu se manifestă în favoarea acuzării sau a apărării şi nu exprimă alte interese decât interesele legii”, au conchis magistrații de la CSJ.

Apărătorii au solicitat casarea sentinței Judecătoriei Chișinău din 28 martie 2019, încheierii Judecătoriei Chișinău din 13 martie 2019 și deciziei Curții de apel Chișinău din 08 mai 2019, rejudecarea cauzei şi pronunțarea unei noi hotărâri, prin care cererea de revizuire inițiată la 1 martie 2019, în numele lui Vladimir Filat, să fie admisă pentru examinare în fond.

Avocații au invocat că din completul de judecată care a examinat cererea de revizuire în instanța de fond au făcut parte magistrații Andrei Niculcea şi Serghei Lazari, iar aceștia nu au putut să fie obiectivi, deoarece au participat la examinarea cauzei penale în privința lui Filat Vladimir, s-au expus asupra vinovăției acestuia și l-au condamnat.

După eșecul din martie, apărătorii au depus o nouă cerere de revizuire a dosarului Filat. Avocatul Victor Munteanu a declarat că a descoperit mai multe falsuri și abateri de la normele de procedură penală. Potrivit apărătorului, dosarul a fost intentat în baza unui denunț al lui Ilan Șor, care pretindea că i-a dat fostului premier mită de 250 de milioane de dolari, ca în cele din urmă să rămână doar trei milioane dolari.

Amintim că Vlad Filat a fost reținut chiar în incinta Parlamentului în octombrie 2015, iar după un proces de judecată cu ușile închise, care a durat mai bine de opt luni, a fost condamnat la nouă ani de detenție.

În ianuarie 2019, procurorii au mai transmis în judecată un dosar intentat pe numele lui Filat. Potrivit rechizitoriului, în 2013, fostul premier a fost organizatorul schemelor de spălare a banilor în proporții deosebit de mari, proveniți din acțiuni de corupție. Procurorii îl învinuesc pe fostul șef al Guvernului că, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, a încheiat pentru PLDM un contract de asistență cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat 12.847.902 lei, bani proveniți de la fosta Bancă de Economii.

Julieta Savițchi
07/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii