Punct și... de la capăt în litigiile fostului șef IGP, Iurie Podarilov

Viorica Mija
02/06/2023
Sursa: CIJM

Examinarea cauzei în care ex-șeful Inspectoratului General de Poliției (IGP), se judecă de doi ani cu instituția pe care a condus-o a fost amânată cu jumătate de an. Asta, după ce împuternicirile judecătorului au expirat, iar dosarul a fost redistribuit. Un alt litigiu, cel împotriva Ministerului Justiției, în care Podarilov cere constatarea încălcării dreptului la libertate și încasarea prejudiciului moral, după ce a fost achitat într-un dosar fabricat la comanda guvernării democrate, a ajuns abia în faza cercetării înscrisurilor.

În data de 4 octombrie curent va fi reluată examinarea cauzei în care fostul șef al Inspectoratului General de Poliție(IGP), Iurie Podarilov cere achitarea prejudiciului material de la IGP. Dosarul a fost redistribuit după ce împuternicirile judecătorului Marcel Gandrabur au expirat. Cauza va fi gestionată de magistrata Viorica Dodon.

În cel de-al doilea dosar aflat pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Podarilov cere constatarea încălcării mai multor prevederi din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și aplicarea mecanismelor de recuperare prevăzute de Înalta Curte, după ce a fost achitat într-un dosar fabricat. Mai exact, Podarilov își revendică toate drepturile care i-ar fi fost încălcate de la reținerea din 24 februarie 2017 și până la achitarea definitivă. Deși prima ședință de examinare a dosarului a avut loc pe  24 noiembrie 2021, abia în luna aprilie 2023 au fost audiate  explicațiile participanților, iar pe 5 mai au fost cercetate înscrisurile din dosar.

Iurie Podarilov a fost demis din proprie inițiativă, în februarie 2022, din funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției, locul său fiind luat de Viorel Cernăuțeanu, care a trecut la IGP din calitatea de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. S-a întâmplat la aproximativ un an de la numirea sa în funcție de către ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Iurie Podarilov a fost reţinut la 24 februarie 2017, în baza unui denunț, şi a fost deţinut timp de 13 luni în Penitenciarul nr. 13. În 2018, Podarilov a fost condamnat la patru ani cu executare. În 2019, Podarilov a fost eliberat din arest în urma hotărârii Curții Supreme de Justiție, care a reîntors dosarul la rejudecare. La 17 iunie 2021, Curtea Supremă de Justiţie a pronunțat sentinţa de achitare definitivă a lui Podarilov.

Podarilov a descris, în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație, în iulie 2019, modul în care a fost instrumentată cauza penală în baza căreia a fost condamnat și ținut în arest timp de un an și o lună. Podarilov a povestit jurnaliștilor că i s-ar fi spus direct că trebuie să plece din funcție, pentru ca să vină un alt om. Ar fi fost pregătit și un ordin de demitere, dar și unul de numire a succesorului. La un moment dat, ar fi intervenit partenerii de dezvoltare, întrucât echipa condusă de Podarilov era cunoscută pentru descoperirea mai multor cazuri grave de trafic de persoane, crimă organizată, la nivel local, dar și regional. În urma acestor acțiuni, conducerea MAI nu a putut să îl demită pe Podarilov, dar ar fi pus la cale metode să îl compromită. Experți ai societății civile au susținut că fosta conducere a MAI a eliminat în mod constant, prin scheme de presiune și dosare contrafăcute, profesioniștii din sistem, cazul lui Iurie Podarilov fiind parte din scenariu.   

Viorica Mija
02/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii